BiH i Uzbekistan „podijelili bodove“
Igrači iz Premijer lige BiH opravdali povjerenje

Prijateljska utakmica u Tashkentu

BiH i Uzbekistan „podijelili bodove“

Kombinovana fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine sastavljena većinom od igrača iz Premijer lige naše zemlje (od stranaca igrali samo Nemanja Supić, Emir Spahić i Sanel Jahić) odigrala je neriješeno protiv nacionalnog tima Uzbekistana.
Izabranici selektora Misroslava Blaževića tokom većeg dijela susreta bili su u podređenom položaju, ali uzmemo li u obzir činjenicu da je tim koji je istrčao na teren stadiona Paktakor prvi put zaigrao u istom sastavu, provjera u Tashkentu može se ocijeniti uspješnom.   

Prvo poluvrijeme susreta u Tashkentu nije moglo zadovoljiti ukuse ljubitelja najvažnije sporedne stvari. Oba tima više su brinuli o čuvanju vlastitog gole, nego o mogućnosti da matiraju protivničkog golmana. Prvu polupriliku imali su domaći fudbaleri u 13. minuti. Jasur Hasanov je probio našu desnu stranu, povratnom loptom pronašao Servera Japarova, a ovaj iz prve šutira za malo pored desne stative Supićevog gola.

Naši zmajevi odgovorili su u 18. minuti, kada je nakon akcije koju je započeo Elmir Kuduzović, Elvir Čolić povratnom loptom pronašao Alena Škoru, a napadač Sarajeva glavom je šutirao u dobro postavljenog Jorayeva. Pet minute kasnije grešku Kopadzea nije iskoristio Emir Hadžić, odnosno bolje je reagovao golman domaćih, Jorayev, koji je uklizao i loptu izbio u aut. Škoro je udarac oprobao u 33. minuti, ali iz velike daljine nije pogodio okvir gola.

Uzbekistan – BiH 0:0
TASHKENT – Stadion Paktakor. Gledalaca: 15.000. Žuti kartoni: Ahmedov, K. Tojiyev. S. Jorayev, (Uzbekistan), Đurić, Spahić (BiH).
UZBEKISTAN: T. Jorayev, K. Tojiyev, Suyunov, Karimov, Ismoilov, Hasanov, Jeparov, Ahmedov, F. Tojiyev, Kopadze, Andreyev. Još su igrali: Haydarev, Erkinov, S. Jorayev, Bikmayev, Tougtayev, Karimov. Selektor: Mirjalol Oosimov.
BOSNA I HERCEGOVINA: Supić, Spahić, Vasilić, Prodanović, Čolić, Kuduzović, Jahić, Jovanović, Đurić, Hadžić, Škoro. Još su igrali: Kajkut, S. Vranješ, Bekrić, Jugo. Selektor: Miroslav Ćiro Blažević.
Sudija: Valentin Kovalenko (Uzbekistan).
Do kraja prvog poluvremena, još po jednu popupriliku imali su obje reprezentacije. Prvo je Velibor Đurić šutirao preko gola, a na drugoj strani „revanširao“ mu se Suyunov.

Domaći su prvi zaprijetili i na otvaranju drugog poluvremena. Nakon ubacivanja Hasanova, Erkinov je najviši u skoku, odlično je šutirao glavom, ali Supić je odbranio. U 53. minuti Uzbekistan je ponovo probio našu desnu stranu, Kopadze je odlično centrirao, Farhod Tojiyev u skoku je uspješniji od Vasilića, odlično šutira glavom, ali lopta pogađa stativu.

Do kraja meča domaći su imali konstantni pritisak, ali bez konkretne realizacije, pa je remi i najrealniji ishod utakmice.

Bh. reprezentacija u Sarajevo se vraća u srijedu, kada će se A timu priključiti svi naši najbolji fudbaleri, a narednu provjeru Ćirini Zmajevi imaće 5. juna na Koševu protiv Selekcije novinara. Četiri dana kasnije naša nacionalna reprezentacija u Caenu će odigrati prijateljski susret protiv Omana.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.