BiH igra na mjestu najveće tragedije grčkog fudbala

Tragedija na Gate 7

BiH igra na mjestu najveće tragedije grčkog fudbala

Utakmica trećeg kola kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2014. godine između Grčke i Bosne i Hercegovine igra se na stadionu Karaiskakis u Atini.

Karaiskakis stadion je poznat kao dom jedne od dvije najslavnije grčke ekipe, Olmpiacosa, ali i po strašnoj tragediji koja se desila 8. februara 1981. godine.

Naime, tog kobnog 8. februara 1981. godine na Karaiskakisu se odigrala jedna od največih tragedija u grčkom fudbalu, ali i jedna od najstrašnijih stvari u evropskom fudbalu uopšte.

Nakon utakmice između domaćeg Olympiacosa i AEK-a, poginuo je 21 navijač ekipe sa Pireja. Navijači domaće ekipe žurili su van stadiona nakon posljednjeg sudijskog zvižduka, ali su naišli na poluzatvorene kapije, stvoren je stampedo i nesretni navijači su se pogušili. Cijela tragedija desila se na legendarnoj Kapiji 7 (Gate 7).

Do današnjeg dana nisu u potpunosti razjašnjene okolnosti pod kojima se ova tragedija desila, ali policija je u svom izvještaju navela da su kapije bile poluzatvorene i nisu mogle primiti ogorman broj navijača koji je istovremeno nagrnuo da izađe van stadiona.

Na licu mjesta je poginulo 19 ljudi, a još dvoje je preminulo kasnije u bolnici. Čak 55 osoba je povrijeđeno, od kojih je većina pretrpila teške tjelesne povrede.

U sjećanje na veliku tragediju, svake godine 8. februara se održava memorijalna ceremonija u znak sjećanja na poginule navijače. Na dijelu tribine gdje se nalazi Gate 7, stolice su ofarbane u crno, umjesto u crveno kao na ostatku stadiona.

Na dan obilježavanja tragedije na stadionu Karaiskakis, navijači svih drugih atinskih i grčkih klubova, uključujući tu i najljuće rivale Panathinaikos, odaju počast poginulim navijačima, a podršku su u prošlosti slali i navijači Liverpoola, beogradske Crvene zvezde i Bayerna iz Minhena.

Danas jedna grupa navijača Olympiacosa nosi naziv Gate 7, u spomen na poginule u tragediji, ali uspomenu na poginule navijače ne nose na pravi način. Gate 7 je, naime, jedna od najagresivnijih navijačkih grupa, ne samo u Grčkoj, već i u cijeloj Evropi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.