Bio je nešto više od napadača!
22. juli 2006. godine - Odlazak holandskog čarobnjaka

Dennis Nicolaas Maria Bergkamp

Bio je nešto više od napadača!

Dobio je ime po nekadašnjem napadaču Manchester Uniteda Denisu Lawu, a postao je legenda velikih rivala Crvenih đavola, Arsenala. Dennis Nicolaas Maria Bergkamp jedan je od najboljih napadača svih vremena koji su zaigrali u Engleskoj.

Prošlo je tačno 13 godina od Bergkampovog gola protiv Argentine u četvrtini finala Svjetskog prvenstva u Francuskoj 1998. godine. Legendarni holandski napadač postigao je gol u posljednjim minutama utakmice, koji je Holandiju odveo u polufinale.

Ipak, Holandija nije otišla dalje. Poražena je od Brazila u polufinalu nakon izvođenja penala, no nisu uspjeli osvojiti ni treće mjesto, jer ih je Hrvatska pod vodstvom Miroslava Ćire Blaževića porazila sa 2:1. Međutim, ništa novo kada je u pitanju holandska reprezentacija, uvijek sjajna ekipa, ali nikada nisu zasjeli na krov svijeta.

Iz tog razloga se odlučih za tekst o legendarnom napadaču, članu Kuće slavnih Premiershipa, Diplomiranom inženjeru mehanike, igraču koji se našao dva puta u izboru FIFA za najboljeg nogometaša godine i sada pomoćnom treneru Ajaxa, iako je po završetku igračke karijere negirao da će raditi bilo šta vezano za nogomet.



Karijera
Ajax - 185 utakmica, 103 gola
Inter - 52 utakmice, 11 golova
Arsenal - 316 utakmica, 87 golova
Reprezentacija Holandije - 79 utakmica, 37 golova
Dennis Bergkamp napadač? Da, može se reći samo da je igrao na poziciji napadača, ali on je bio nešto više od toga. Rijetki su napadači koji su imali takve igračke kvalitete. Legendarni Holanđanin imao je sve! Imao je sjajnu tehniku, šut, znao je asistirati, uvijek bi se našao na pravom mjestu... O kvalitetama Bergkampa moglo bi se pričati danima.

Bergkamp će zauvijek ostati upisan u historiju tri velika kluba za koje je nastupao Ajaxa, Intera (čak iako je sa Nerrazurrima osvojio samo UEFA kup i nije bio ni blizu onog igrača iz Ajaxa) i Arsenala u kojem je proveo najduži period i okončao svoju igračku karijeru.

Holandski čarobnjak, sigurno, imao je sve kvalitete da postane najbolji napadač na svijetu, ali nije ih uspio iskoristiti na najbolji mogući način. Kako god, svi ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svijetu uživali su u majstorijama Bergkampa 20 godina, koliko je i trajala njegova igračka karijera. Nedavno je imenovan pomoćnim trenerom Ajaxa i nadamo se da će u trenerskim vodama nastaviti gdje je stao 22. jula 2006. godine kada je na Emiratesu odigrao oproštajnu utakmicu, gdje su se sastali Arsenal i Ajax.

Koliko je ostao u srcima navijača Arsenala govori i činjenica da obilježavaju Dan Dennisa Bergkampa. Holandski čarobnjak 15. aprila je ušao sa klupe protiv West Bromwich Albiona i asistirao je Robertu Piresu, a zatim je u 89. minuti postigao pogodak za 3:1. To je bio posljednji Bergkampov gol u dresu Arsenala, tako da se 15. april obilježava kao Dan Dennisa Bergkampa.
Trofeji
Ajax - UEFA Kup pobjednika kupova, KNVB kup (2), Kup UEFA, Eredivisie
Inter - Kup UEFA
Arsenal - Premier liga (3), FA kup (4), Superkup Engleske (3)

Bergkamp nije putovao avionom, jer je imao aviofobiju, po čemu je bio poznat. To nije bio urođeni strah, već se on pojavio jednom prilikom kada je odgođen let kojim je trebala da putuje reprezentacija Holandije zbog lažne dojave o bombi. Nakon tog incidenta, Holanđanin se nije usudio putovati avionom, jer bi to moglo uticati na njegove nastupe. Zbog toga je dobio  nadimak Neleteći Holanđanin.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti