Birmingham osvojio Carling Cup
Slavlje igrača Birminghama

Golom Martinsa u 89.minuti

Birmingham osvojio Carling Cup

M. Maksimović

Prvi trofej u Engleskoj iznenađujuće, osvojila je  ekipa Birminghama. U finalu Carling Cupa, Birmingham je na Wembleyu savladao Arsenal 2:1, golom Obafemi Martins u 89.minuti.

Navijači Birminghama su dugo čekali na jedan trofej.Posljednji i jedini su osvojili davne 1963.godine kada su u dvije utakmice istog takmičenja, tada League Cupa bili bolji od gradskog rivala. Danas su dočekali ponovo svojih pet minuta i poklon Laurenta Koscielnyja i Wojciech Szczesny koji je došao iz ničega minutu prije kraja.

Arsenal je većim dijelom utakmice bio bolja ekipa, ali je Birmingham mogao puno više napraviti u prvih pola sata. Već u 2.minuti smo vidjeli jednu sumnjivu situaciju pred golom Arsenala, kada je signaliziran offside, u akciji u kojoj je Wojciech Szczesny zaustavio prekršajem Žigića.Nakon toga, sve do 20-25 minute nismo gledali nešto pretjerano zanimljivu utakmicu, iako je Arsenal imao loptu više u svojim nogama.

Onda je stigao gol Birminghama. Sebastian Larsson je izveo korner, Roger Johnson je loptu glavom prebacio za Nikolu Žigića koji je najviši od tri igrača Arsenala i golmana Szczesnyja. Probao je u sljedećem napadu uzvratiti  van Persei, ali je neprecizan.U 34.minuti Žigić se u završnici akcije našao sam ispred golmana Arsenala, ali je mladi Poljak izašao kao pobjednik.U 39.minuti, Wilshere pogađa prečku, Arshavin u nastavku akcije odlično centira, a još bolje reaguje Van Persie za 1:1.U sudijskoj nadoknadi Ben Fosters odlično brani nakon pokušaja Nasrija.

U drugom dijelu se igralo uglavnom na polovini Birminghama, u posljednjih dvadeset minuta Arsenal je stvarao pritisak, Foster je imao puno posla koji je nekoliko navrata spašavao Birmingham.U 75.minuti ga je Nasri bukvalno pogodio u prsa, četiri minute kasnije Rosicki mu nije uspio ''prodati petu'' , a onda je još jednom zaustavo šut Nasrija.

I kada se očekivao kraj utakmice, stiže odluka. Ben Foster je izveo slobodan udarac, degažirajući loptu daleko pred gol Arsenala, Žigić ju je uspio dodirnuti, a ostalo su obavili Laurent Koscielny i Wojciech Szczesny čiji kardinalni nesporazum kažnjava Obafemi Martins koji je u igru ušao samo pet minuta ranije.Arsenal je ponovo poražen u finalu Carling Cupa nakon 2007.godine, a posljednji trofej u ovom takmičenju je osvojio još 1993.godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti