Bivši prvak Evrope nakon izgubljene bitke ima novi identitet

Armija je uzela što je njeno

Bivši prvak Evrope nakon izgubljene bitke ima novi identitet

Ako bismo napisali da rumunski FCSB ima novi grb, većina bi i bolje upućenih u fudbalske prilike kazala bi kako ne poznaje ovaj rumunski fudbalski kolektiv, a zapravo se radi o nekadašnjoj Steaui.

Čelnici ovog slavnog rumunskog kluba predstavili su novo ime, grb i boju dresova nekadašnjeg prvaka Evrope, nakon što su izgubili spor s Vojskom Rumunije pred Nacionalnim zavodom za intelektualnu svojinu. 

Nakon okončanja procesa koji je trajao 16 godina, presuđeno je u korist armije, za koju je utvrđeno da je vlasnik prava na ime i grb, koji su oduzeti aktuelnom prvaku Rumunije!

Od sada će klub koji je 25 puta u svojoj historiji osvajao šampionsku titulu ove zemlje egzistirati pod imenom FCSB (Fudbalski klub Steaua Bukurešt). 

Novi klupski grb je u obliku žute zvijezde sa osam krakova. Dresovi će umjesto dosadašnje plavo-crvene biti žuti, a kraci na zvijezdi simbolizuju energiju, zemlju, vodu, vazduh, vatru, duh, inteligenciju i ego.

Slavni klub iz Bukurešta osnovan je 7. juna 1947. pod imenom ASA Bukurešt (Armijsko sportsko društvo), a nakon privatizacije, koja se dogodila 1998, klub je preuzeo kontroverzni biznismen Gigi Becali, koji danas gazduje iz zatvora. Steaua je najuspješniji rumunski klub, a u svojim vitrinama ima i titulu šampiona Evrope iz 1986. godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.