Evropski fudbal bi mogao krunisati neočekivanog prvaka: San malog kluba postaje najljepša priča

Četiri kola prije kraja prvenstva

Evropski fudbal bi mogao krunisati neočekivanog prvaka: San malog kluba postaje najljepša priča

Haris Zilić

Fudbal nas je navikao da piše posebne priče, neke i poput bajke, a jedna takva stiže nam sa sjevera Evrope.

Ovo je priča o malom klubu iz predgrađa kultnog grada, klubu koji je osnovan daleke 1940. godine, a više od osam decenija čekali su trenutak kada bi mogli doći na krov svoje države.

Četiri kola prije kraja švedske Allsvenskan lige, BK Hacken je lider sa 54 osvojena boda, pet više od Hammarbya i blizu su svoje prve historijske titule prvaka.

Pomenuti klub dolazi iz predgrađa Goeteborga, utakmice igra na stadionu Bravida Arena kapaciteta 6.500 gledatelja i klub je sa najvjrenijom armijom navijača u Švedskoj. Na njihovim utakmicama možemo vidjeti sve geeneracije, a sada bi svi zajedno mogli slaviti veliku uspjeh.

Opis nije dostupan.

Hackem u svojim vitrinama ima dva Kupa Švedske, posljednjih sezona su redovan učesnik u evropskim takmičenjima, ali još uvijek se čeka na ono najslađe, titulu prvaka Švedske.

Oglasi

Čini se da je kucnuo taj čas, ako šta drastično ne pokvare u posljednja četiri kola prvenstva.

BK Hacken je daleko od vodećih švedskih klubova kada su u pitanju finansije i sama popularnost, ali ove sezone su itekako zasluženo došli na naslovnice svih medija u ovoj skandinavskoj zemlji.

Iako su brojke manje bitne, reicmo da ekipa Hackena ima vrijednost od 16.3 miliona eura, a najskuplji fudbaler je Alexander Jeremejeff 29-godišnji napadač koji ima vrijednost dva miliona eura.

Hackenu u leđa gledaju Hammary, Djurgarden, Kalmar, velikani poput AIK-a i Malmea, kao i gradski rival IFK Goeteborg.

Podsjetimo da se prvenstvo u Švedskoj igra kalendarski u jednoj godini zbog izuzetno hladne klime, zimi je pauza, dakle igra se od sredine marta do sredine novembra, a novembar 2022. godine bi mogao biti poseban za klub koji slavi 82. rođendan.

Top Komentari

HamzaVojvoda
Dajte ljudi imal kakav recept da i sloboda konacno nesto ubode? Pa od 1919 do danas nista ba ebemu crveno crnu boju kad je tako draga
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi