Boca i River najavljuju bitku za naslov

Večeras starta argentinska Apertura

Boca i River najavljuju bitku za naslov

Mundijal u Južnoj Africi se polako zaboravlja. Iako je Diego Maradona još uvijek u centru pažnje, od večeras če pažnju Argentinaca privlačiti nova sezona argentinske Aperture, koja počinje utakmicom Arsenala i Lanusa.

Od sezone koja je pred nama u Argentini se mnogo očekuje. Prošle sezone je naslov prvaka osvojila momčad Argentinos Juniorsa, koja se okitila prvom titulom nakon 26 godina, iako su pred početak prvenstva bili okarakterisani kao jedan od kandidata za ispadanje. Glavni favoriti, Boca Juniors i River Plate, su imali lošu sezonu, pa se očekuje njihovo buđenje.

Boca je sezonu završila u dnu tabele, ljeto je potrošeno u stvaranje novog tima kojeg će s klupe predvoditi Claudio Borghi, čovjek koji je s Argentinosom uzeo naslov. Momčad sa La Bombonere nije mnogo izgubila u odnosu na prošlu sezonu. Klub su napustili Nicolas Gaitan (Benfica) i Ezequiel Munoz (Palermo), dok od ostalih standardnih igrača nije otišao niko.

I dalje će glavna snaga Boce biti Martin Palermo i Juan Riquelme, a stiglo je i nekoliko vrhunskih pojačanja. Stigao je sjajni golman Banfielda Christian Luchetti, odbranu su pojačali reprezentativci Juan Insaurralde (Newells), Matias Carruzo (Argentinos), Christian Cellay i Clemente Rodriguez (Estudiantes). Napad i veza su ostali isti, pa bi Boca konačno mogla do naslova.

Sezonu za zaborav je imao i River Plate, koji se poput Boce pojačao s nekoliko provjerenih igrača, koji bi trebali da vrate Milionere u vrh argentinskog nogometa. Od standardnih igrača nije otišao niko, Diego Buonanotte se oporavio nakon saobraćajne nesreće i trebao bi prevoditi River u utrci s Bocom i ostalim klubovima prema naslovu.

Iz Lazija se vratio golman Juan Carrizo, Maidana i Acevedo su stigli iz ukrajinskog Metalista, a ofanzivnu liniju je pojačao Paragvajac Adalberto Roman iz Libertada. River bi, kao i Boca, konačno trebao biti u vrhu tabele. Najveći konkurenti velikom dvojcu su Estudiantes, Independiente, Racing i Velez Sarsfield. Svi oni su pretrpjeli određene promjene, ali nisu izgubili na kvaliteti.

Estudiantes je ostao bez Cellaya i Clementea u odbrani, ali je stigao Facuno Roncaglia iz Espanyola. Napadač Mauro Boselli je otišao u Wigan, ali je stigao Hernan Lopez iz Veleza. Sve u svemu Estudiantes, za koji će i dalje igrati Veron, ima i dalje momčad za velike stvari.

Independiente ima novi stadion, ali i nekoliko novih igrača. Otišli su Diego Gandin i Ismael Sosa, dok su stigli Roberto Battion i Nicolas Velazquez. Njihov najveći rival Racing je u svoje redove doveo najboljeg kolumbijskog igrača Giovannija Morena, a pojačao ih je i odlični golman Patricio Torranzo. Osim Ivana Merceda nije otišao niko od standardnih igrača.

Velez se pojačao Augustom Fernandezom iz Saint Etiennea i Fernandom Ortizom iz Americe, dok su klub napustili Hernan Lopez i Rolando Zarate. San Lorenzo je jači za Pabla Migliorea i Diega Placentea, dok je šampionski tim Argentinosa ostao bez Canuta, Carruza, Calderona i Perića.

U sredini tabele bi trebali biti Lanus, Huracan, Colon, Banfield, Newells i Gimnasia, dok će se za opstanak, vjerovatno, boriti All Boys, Olimpo, Tigre, Arsenal i Quilmes. Nema sumnje očekuje nas još jedna odlična sezona Aperture u kojoj ćemo, nadajmo, se konačno gledati borbu za vrh između Boce i Rivera.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.