Bordeaux 6. put prvak Francuske!

Nakon posljednjeg kola

Bordeaux 6. put prvak Francuske!

Edmir Škorić

Večeras su odigrani svi susreti posljednjeg kola šampionata Francuske, a pobjedom kod Caena, ekipa Bordeuxa postala je novi prvak. Marseille je "deklasirao" Rennes, no ni to im nije bilo dovoljno da pokvare radost na jugozapadu države.

Kolo prije kraja prvenstva, Marseille je zaostajao tri boda za vodećim Bordeauxom, no gol Yoanna Gourcuffa protiv Caena, riješio je pitanje novog prvaka Francuske. Porazom Caen se oprostio od društva najboljih, pa je njihovo mjesto zauzeto St. Etienne koji je večeras sa 4:0 na svom terenu slavio protiv Valenciennes. Marseille se potajno nadao kiksu vodeće momčadi, i unatoč visokoj pobjedi protiv Rennesa od 4:0, nije uspio u zadnjem kolu doći do titule. Golove za Marseille postigli su Bakari Kone, Mamadou Niang u 57. i 71. minuti, te autogol Doucheza.

Utakmicu za prestiž odigrali su Grenoble i Sochaux, gosti su slavili golom Erdinga u 43. minuti. Bez golova su odigrali Toulouse i Lyon, Nice i Le Havre, PSG i Monaco. Le Mans je kao gost remizirao s Lorinetom, te time opstao u La Championatu. Ni pobjeda Nantesa protiv Auxerrea (2:1) nije bila dovoljna da "kanarinci" ostanu u ligi.

Najviše golova, pet, postigli su igrači na utakmici Lillea i Nancyija, gdje je krajnji rezultat glasio 3:2.

Dakle, novi prvak Francuske je Bordeaux koji je na kraju zavšio sa tri boda prednosti ispred Marseillea, čak deset ispred Lyona. Ligu Prvaka uz Bordeaux igrat će, već pomenuti, Marseille i Lyon, dok će u Evropskoj ligu ovu zemlju predstavljati PSG ili Toulose, koji ima igrati zaostalu utakmicu. Elitu su napustili Caen, Nantes i Le Havre. Najbolji strijelac lige je Gignac iz Toulousea sa 24 pogodka, Benzema (Lyon) i Hoarau (PSG) imaju po 17.

Rezultati 38. kola:
Caen - Bordeaux 0:1
Grenoble - Sochaux 0:1
Lille - Nancy 3:2
Lorient - Le Mans 1:1
Marseille - Rennes 4:0
Nantes - Auxerre 2:1
Nice - Le Havre 0:0
PSG - Monaco 0:0
St. Etienne - Valenciennes 4:0
Toulouse - Lyon 0:0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti