Bordeaux na korak do titule, Kanarinci ispali

Francusko fudbalsko prvenstvo

Bordeaux na korak do titule, Kanarinci ispali

Adnan Beganović

Pobjedom od 1:0 nad Monacom u 37. kolu francuskog fudbalskog prvenstva fudbaleri Bordeauxa došli su nadomak naslovu, dok je Nantes porazom od Sochauxa (0:1) ispao u drugu ligu. 

Trijumfom nad Monacom (1:0) Bordeaux je došao do desete uzastopne pobjede u Le Championnatu. Promocija titule nije se dogodila jer je njihov jedini konkurent u borbi za naslov, Marseille, također slavio u gostima. Marseille je bio bolji od Nancyja (2:1).

U narednom kolu Bordeaux gostuje kod Caena i za titulu mu je dovoljan samo jedan bod, ali i domaći fudbaleri sigurno će «zapeti» jer njima bodovi trebaju u borbi za ostanak. Marseille u posljednjem kolu igra na svom terenu protiv Rennesa i svaki drugi rezultat osim pobjede domaćih bio bi pravo iznenađenje.

Rennes je u ovom kolu na svom terenu bio bolji od Lorienta (3:1) i sada je veoma blizu 5. mjestu, odnosno poziciji koja vodi u Evropu.

Nakon plesa od jednog ljeta u društvu najboljih Nantes se ponovo vraća u drugu ligu. Večerašnji poraz od Sochauxa zapečetio je sudbinu «Kanarinaca».

Lyon je sigurnom igrom došao do nova tri boda. Momčad našeg Miralema Pjanića u ovom kolu bila je bolja od Caena (3:1).

Do važnih bodova u borbi za Evropa ligu došli su Toulouse i Lille,a na ruku im je išao i poraz PSG-a od Valenciennesa.

Grenoble našeg Mehmeda Baždarevića uzeo je bod na gostovanju kod Le Mansa. Momčad koju sa klupe predvodi Baždarević došla je u vodstavo u 70. minuti pogotkom Akroura, a pogodak za konačnih 1:1 postigao je Le Tallec u 81. minuti susreta.

Le Championnat, 37. kolo:
Bordeuax - Monaco 1-0 (Chamakh 36)
Auxerre - St. Etienne 1-0 (Jelen 60)
Le Havre - Lille 0-1 (Bastos 67)
Le Mans -Grenoble 1-1 (Le Tallec 81 / Akrour 70)
Lyon - Caen 3-1 (Juninho 35, Govou 70, Benzema 89 / Yatabare 83)
Nancy - Marseille 1-2 (Nguemo 88 / Bonnart 32, Brandao 56)
Nica - Toulouse 0-2 (Gignac 13, 30)
Rennes - Lorient 3-1 (Sow 41, 44, Kembo-Ekoko 82 / Vahirua 78)
Sochaux - Nantes 2-1 (Erdinc 35, Afolabi 44 / Bagayoko 61-11m)
Valenciennes - PSG 2-1 (Audel 61, Pujol 67 / Kežman 12).

Potražite više informacija na temu Ligue 1:

 

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.