Brazil blizu, nova sramota Argentine
Zabrinuto lice Diega Maradone

Juzna Amerika

Brazil blizu, nova sramota Argentine

U utakmicama 14. kola kvalifikacija za SP u Južnoj Africi naredne godine CONMEBOL zone, Brazil je ostvario novu pobjedu, dok je Maradonina Argentina još jednom razočarala svoje navijače.

Nakon aprilske blamaže u Boliviji, reprezentacija Argentine doživjela je još jedan sramotan poraz, ovaj put protiv Ekvadora u Quitu. Argentinska javnost ne prihvata nikakva opravdanja za ovaj poraz, pa ni ono da je teško igrati na 2800 metara nadmorske visine. Uostalom, kada je FIFA bila zabranila reprezentacijama da igraju na ovoj visini, prvi koji je reagirao i protestvovao bio je Diego Maradona. Argentina nije uspjela probiti čvrstu odbranu domaćina, a onda u 71. minuti slijedi kazna. Nakon odličnog prodora po lijevoj strani, lijevi bočni Ekvadora Walter Ayovi donosi vodstvo i veliku radost domaćim navijačima. Slavlje na tribinama nije se ni stišalo, a Pablo Palacios koristi šokiranost gaučosa i povisuje na konačnih 2:0- Ovom pobjedom Ekvador je došao u poziciju s koje se vrlo dobro vide vrata Južne Afrike. 

Kolumbija je ugostila najslabiji tim kvalifikacija Peru, koji je dosad uspio skupiti mizernih 7 bodova. Kolumbija ima još vrlo izgledne šanse da se nađe na petoj poziciji koja vodi u baraž, te im je stoga u ovom meču pobjeda trebala više nego išta. U 26. minuti napadač River Plate Falcao Garcia donosi veliku radost kolumbijskim navijačima, a taj rezultat se nije mjenjao do kraja meča. 

U Caracasu su sjajan meč odigrali domaća Venecuela i dvostruki svjetski prvak Urugvaj. Oba tima su trebala pobjedu kako bi ostali u utrci za plasman na SP. Ipak, na kraju je završilo 2:2, i tim rezultatom ne mogu pretjerano biti zadovoljni ni jedni ni drugi. Već u 9. minuti meča Giancarlos Maldonado dovodi domaćine u vodstvo, i taj rezultat se nije mjenjao sve do 61. minute, kada napadač Ajaxa Luis Suarez poravnava na 1:1. Deset minuta kasnije Urugvaj dolazi do potpunog preokreta. Golom Diega Forlana gosti vode sa 2:1, a tri minute kasnije Jose Manuel Rey donosi bod Venecueli. 

Čile je u Santiagu dočekao Boliviju, i novom pobjedom došao na korak od plasmana na SP, dok se Bolivija ovim porazom pridružila Peruu kao jedinoj ekipi koja nema izgleda za plasmanom. Čile je krenuo žustro od samog početka, ali su gosti uspjeli sačuvati svoju mrežu sve do 43. minute, kada Jean Beausejour donosi Los Rojosima prednost. U drugom poluvremenu gledamo rapsodiju igrača Marcela Bielse. Prvo u 73. minuti Marco Estrada donosi 2:0, a onda Alexis Sanchez sa dva gola u 77 i 89. minuti postavlja konačnih 4:0.

U derbiju kola Brazil je ugostio Paragvaj. Dva tima koja su u meč ušli poravnati na prvom mjestu odigrali su vrlo dobar meč koji je mogao zadovoljiti sve prisutne gledatelje. Napadač meksičke Americe Salvador Cabanas je u 25. minuti iz slobodnog udarca šokirao domaće navijače dovevši Paragvaj u vodstvo. Brazil je do izjednačenja stigao preko Robinha u 40. minuti meča, da bi početkom drugog dijela, tačnije u 50. minuti mladi Nilmar donio kariokama sva tri boda s kojima su skoro sigurno obezbijedili nastup u Južnoj Africi naredne godine. 

Rezultati:

Ekvador – Argentina 2:0
Kolumbija – Peru 1:0
Venecuela – Urugvaj 2:2
Čile – Bolivija 4:0
Brazil – Paragvaj 2:1
 
Poredak: Brazil 27, Čile 26, Paragvaj 24, Argentina 22, Ekvador 20, Urugvaj 18, Kolumbija i Venecuela 17, Bolivija 12 i Peru 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.