Brazilci nezaustavljivi
Mauro Boselli slavi pogodak za Estudiantes

Copa Libertadores

Brazilci nezaustavljivi

U pet odigranih mečeva osmine finala Copa Libertadoresa, brazilski klubovi su slavili u čak tri. Estudiantes je osvjetlao obraz Argentine, dok su jedini predstavnici Čilea i Paragvaja pretrpjeli teške poraze.

U Brazilskom derbiju Palmeiras je s 1:0 savladao Sport Recife i tako u revanš meč naredne sedmice ulazi s golom prednosti. Palmeiras se dosta mučio s mnogo slabijom momčadi od sebe, ali je na kraju ipak uspio zatresti mrežu gostiju preko Ortigoze u 75. minuti meča.

Gremio je napravio sjajan posao na gostovanju kod peruanskog San Martina. S visokih 3:1 Brazilci će u revanšu u svom Porto Alegreu trebati odigrati samo rutinski i očuvati visok rezultat iz prvog meča. Gremio je u vodstvo došao preko Souze u 9. minuti, da bi onda Peruanci poravnali na 1:1 preko Enriquea Arzuage u 34. minuti. U drugom dijelu meča Gremio je zaigrao dosta ozbiljnije i golovima Carlosa Lopeza u 46 i 62. minuti dolazi do gotovo sigurnog prolaska među osam najboljih momčadi.

Deportivo Cuenca i Caracas su odigrali utakmicu u kojoj su slavili domaći s 2:1, ali taj rezultat ipak puno više znači Caracasu, jer na svom terenu igra sjajno i biće čudo ukoliko ne uspije proći dalje.  Caracas je došao do vodstva već u 3. minuti preko Cichera, da bi Ekvadorci tek u drugom dijelu uspjeli preokrenuti rezultat. Prvo Rodrigo Texeira u 58. minuti svijim sedmim golom u Copa Libertadoresu poravnava, da bi onda u 69. minuti Oscar Villalba donio Deportivu minimalnu pobjedu.

Estudiantes je u La Plati pregazio Libertad s visokih 3:0, i tako najvjerovatnije osigurao prolaz u četvrtfinale. Paragvajski prvak nije imao rješenje za napadače Estudiantesa. Studenti su u vodstvo došli čim su krenuli s centra preko Gastona Fernandeza, da bi u drugom poluvremenu Mauro Boselli s dva gola, u 63 i 69. minuti, zapečatio sudbinu Libertada.

Universidad de Chile je ostao kao jedina nada čileanskog nogometa u drugoj fazi takmičenja, ali izgleda da će Čile ostati bez ijednog predstavnika. Brazilski Cruzeiro je slavio s 2:1 usred Santiaga, i tako napravio veliki korak prema četvrtfinalu. Soares je već u 2. minuti doveo brazilski tim u vodstvo, da bi u 52. minuti Parana povisio na 2:0. Sve što su igrači Universidada do kraja uspjeli postići je počasni pogodak Villabosa u 85. minuti.

Ostala tri meča osmine finala su odgođena za narednu sedmicu iz preventivnih razloga. Zbog svinjske gripe koja hara Meksikom, odgođeni su mečevi dva meksička predstavnika, San Luisa i Chivasa, dok je meč Defensor Sporting-Boca Juniors odgođen zbog radova na stadionu u Montevideu.

Rezultati prvih mečeva osmine finala:

Palmeiras - Sport Recife 0:1, San Martin - Gremio 1:3, Deportivo Cuenca - Caracas 2:1, Estudiantes - Libertad 3:0 i Universidad de Chile - Cruzeiro 1:2.

Revanš mečevi na rasporedu su naredne sedmice.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.