Britanska vlada podržava kandidaturu za SP

Englezi kreću u lobiranje

Britanska vlada podržava kandidaturu za SP

Adnan Beganović

Engleska kandidatura za domaćina Svjetskog fudbalskog prvenstva 2018. godine dobila je veliki vjetar u leđa nakon što je britanska vlada na čelu s Gordonom Brownom podržala projekt i izdala garancije u vrijednosti od 300 milijuna eura.

Vladinom garancijom Engleska je dobila potrebna financijska sredstva za renoviranje stadiona i uređenje ostale infrastrukture i sada se može posvetiti lobiranju.

"Dobili smo sve potrebne garancije i to nekoliko mjeseci prije konačnog roka. Time želimo pokazati koliko ozbiljno ulazimo u ovaj projekt. Spremni smo organizirati World Cup na najvišem nivou," kazao je prvi čovjek engleske kandidature David Triesman.

Osim Engleza organizaciju SP-a 2018. žele i Australija, Japan, Rusija, SAD, zajedno Španjolska i Portugal, te Belgija i Holandija. Sve ove zemlje najavile su i kandidaturu za SP 2022. godine, a osim njih i Indonezija, Katar i Južna Koreja.

Konačni rok za predaju potrebne dokumentacije za kandidaturu je 2. decembar 2010. godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti