Brković slomio otpor Vezira

Zvijezda - Travnik 1:0

Brković slomio otpor Vezira

Edmir Škorić

Zvijezda je u 15. kolu Premijer nogometne lige Bosne i Hercegovine ugostila Travnik i na kraju došla do veoma teške pobjede. Gol za konačan slom otpora Vezira postigao je Zoran Brković u 68. minuti iz slobodnog udarca.

U posljednjem kolu jesenjeg dijela prvenstva Zvijezda je došla do minimalne pobjede, no ona nimalo nije bila lako stečena. Naime, gosti iz Travnika pružali su veliki otpor domaćim igračima, pa se činilo da će Veziri Gradačac ponovo napustiti sa jednim osvojenim bodom.

Početnih desetak minuta proteklo je u gruboj igri, po kliskom terenu, a onda je uslijedila i prva prava prigoda. Kapiten domaćih Admir Hamzić sa nekih 17 metara precizno je šutirao, lopta se od stativu odbila do Nermina Huseinbašića, a ovaj ne uspijeva postići prazan okvir Nurkovićevog gola. Samo dvije minute kasnije Hamzić iz teške pozicije glavom šutira, ali ovaj put ravno u ruke Nurkovića.

Minut kasnije Savić topovski šutira, ali visoko iznad gola.  Iz slične pozicije "nebu pod oblake" loptu šalje i Nedim Huseinbašić. Na mukama je golman Travničana bio u 26. minuti, kada je mladi Zvijezdin napadač Senad Husić glavom loptu plasirao pod samu prečku. Nurković ju je izbacio u korner. Prilike za domaći sastav redale su se kao na traci. U 27. minuti Hamzić prizemno šutira sa nekih 18 metara, no njegov udarac odlazi tik uz stativu gola gostiju.

Nešto kasnije i Delić pokušava u padu, ali i ovaj put pored gola Nurkovića. Na drugoj strani u finišu prvog dijela dlanove Karića zagrijava napadač Feđa Dudić. Karić je njegov udarac sa nekih 23 metra odbio u korner.

Nastavak igre donosi pritisak domaćih igrača na gol Nurkovića. Zvijezda je pod svaku cijenu željela postići taj pogodak. Trener Durgutović na samom startu drugog poluvremena u igru šalje mladog golgetera Vedada Omeragića i to umjesto Nedima Huseinbašića, koji je igrao po lijevoj strani u prvom poluvremenu, dok je Omeragić klasični napadač.

Velibor Vasilić je u 52. minuti izveo jedan slobodni udarac, ali Nurković nije morao reagovati. Travničani su zaprijetili sa dva nešto slabija udarca u 52. i 53. minuti i to preko Pranjkovića i Šiljaka. U 64. minuti Rusmir Jusić iz kornera sa nekih metar loptu šutira malo iznad gola. A, onda je u 68. minuti konačno savladan Nurković, te su navijači Zvijezde mogli odahnuti.

Slobodni udarac na samom rubu šesnaesterca. Mrković se omišljao hoće li pokazati na penal ili slobodni, da bi se na kraju odlučio za ovo drugo. Zoran Brković prebacio je živi zid i pogodio mrežu do tada nesavladivog Adisa Nurkovića.

I poslije postignutog gola Zvijezda je igrala ofanzivo i pokušala riješiti utakmicu. U 77. minuti Nermin Huseinbašić je šutirao iz kosa s lijeve strane, Nurković bio siguran. Možda i najbolja akcija odigrala se u 80. minuti, lopta je na kraju došla do mladog Omeragića koji je priezmnim udarcem šutirao pored desne stative Nurkovića. Pet minuta prije kraja još jedna kolosijalna prilika za Nermina Huseinbašića, koji sa svega metar od gola Nurkovića loptu volej udarcem  šalje u vanski dio mreže.

Ni u finišu utakmice lopta ne uspijeva završiti u mreži Travničana. Haris Bešlija na tri metra od gola Travničana našao se sam i na kraju topovski opalio ravno u ruke Nurkovića. Varupa je na drugoj strani sa nekih 24 metra iz slobodnog udarca prebacio živi zid ali i gol domaćih. Treba napomenuti da su Veziri postigli pogodak, no on je opravdano poništen zbog ofsajda. Pred kraj utakmice Zvijezdi je prijetio visoki Nusmir Fajić, inače bivši igrač gradačačkog tima.


NK Zvijezda - NK Travnik 1:0 (Brković 67)
Stadion: Banja Ilidža u Gradačcu. Gledalaca: 2000. Sudija: Rusmir Mrković (Sarajevo).
Žuti kartoni: Delić, Karić, Hamzić, Brković /Zvijezda/ Terzić, Varupa, Pranković /Travnik/.

Zvijezda: Karić, Gazibegović /od 75. Bešlija/, Vasilić, Jusić, Brković, Savić, Delić, Hamzić, Ned. Huseinbašić /od 46. Omeragić/, Ner. Huseinbašić, Husić /od 77. Krajišnik/. Trener: Amir Durgutović.
Travnik: Nurković, Terzić, Varupa, Helvida, Bradarić, Brkić /od 82. Fajić/, Šiljak, Čurić /od 90. Begić/, Dudić, Erić, Pranjković /od 74. Dolić/. Trener: Nedžad Selimović.

Zaprati NK Zvijezda, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Zvijezda Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.