Bubamara opet u Šeheru stanuje

Fudbal se vratio u grad na Miljacki

Bubamara opet u Šeheru stanuje

Česte su bile sezone u kojima su fudbalski timovi iz bosanskohercegovačke prijestolnice znali ostati bez ijedne titule. 

Bile su to godine u kojima su navijači dva najveća bosanskohercegovačka morali gledati kako šampionski pehari odlaze u mjesta koja imaju manje stanovnika nego li što tribine Grbavice ili Koševa ugoste navijača na jednoj prosječnoj utakmici.

Bez želje za diskreditovanjem bilo čijieg uspjeha jučerašnji 105. gradski derbi između Sarajeva i Željezničara pokazao je da se fudbal na velika vrata vratio u prijestolnicu Bosne i Hercegovine. Možda mu ona i nije kolijevka, jer je prva fudbalska lopta u našu domovinu stigla u Mostar, ali je definitivno kolijevka i mjesto rođenja dva fudbalska kluba koji jedini mogu prirediti pravi spektakl.

26.000 gledalaca na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović - Hase" prema zvaničnom zapisniku s utakmice koji je sastavio delegat i ne zvuči puno, ali kada se pogleda zbir posjete kroz prethodna kola BH Telecom Premijer lige na kojima je, na svim premijerligaški stadionima zajedno, bilo po sedam - osam hiljada gledalaca, onda je jasno da susret gradskih rivala iz Šehera u našoj domovini nema pravu konkurenciju.

FK Sarajevo je ulaskom stranog investitora i kapitala postalo ozbiljan projekat, a s Koševa se više ne odlazi tako lako i za siću. Čak, šta više, klub iz Titove 38b je postao lokacija prema kojoj rado gledaju i fudbaleri s određenim renomeom u fudbalskim klubovima, ali i mladi i perspektivni igrači u našoj domovini.

Na drugoj strani Željezničar se u ovoj sezoni odlučio za lansiranje vlastitog projekta koji se ogledao u davanju šanse mladim fudbalerima iz vlastitog omladinskog pogona. Dobili su Plavi Kerima Memiju, Dženisa Beganovića, a najnoviji dragulj iz radionice u Zvorničkoj 27 jučer je oduševio sve na one koji su pratili 105. gradski derbi. Mladi veznjak Želje Amir Hadžiahmetović, slobodno možemo napisati dječak rođen 1997. godine, pokazao je svu raskoš svog talenta, ali i dokazao da njegov klub korača ispravnim putem. Novi neobrušeni dragulji tek treba da dobiju svoju šansu…

Prava je šteta što su jučer na obje strane izostala po dva mlada igrača, koji su sasvim sigurno garancija da će prijestolnica BiH i u narednim sezonama biti epicentar fudbalskih dešavanja u ovoj zemlji.

Fudbal se u Sarajevo vratio na velika vrata. Šampionska titula će gotovo sigurno u Sarajevo, pitanje je samo na koju stranu, bordo ili plavu? Ekipa Olimpica je u finalu Kupa Bosne i Hercegovine u kojoj joj je rival Široki Brijeg. Iskusni sastav Vukova predvođen Mirzom Varešanovićem već je pokazao ove sezone da može nadigrati bilo koga, pogotovo u dvije utakmice. Pa bi se vrlo lako moglo desiti da oba trofeja naredne godine borave u Sarajevu.

Dominaciju timova iz Šehera u "baratanju bubamarom" potvrdile su i fudbalerke SFK 2000. Šampionska titula je već odbranjena, a pehar Kupa BiH "kaparisan" pobjedom od 14:0 u prvoj utakmici finala protiv Mostara.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Svakako ne treba zaboraviti ni kadete i juniore vječitih rivala. Kadeti Sarajeva su gotovo osigurali naslov prvaka, dok se juniori Željezničara i Sarajevo bore sa Širokom Brijegom za titulu, a treba dodati i da su Bordo juniori izborili nastup u finalu Kupa gdje će snage odmjeriti sa Širokim Brijegom.

Cjelokupnu priču o dominaciji Sarajlija i Sarajki u ovoj sezoni zatvara MNK Centar koji je s bodom prednosti u odnosu na Zrinjski osvojio titulu šampiona Bosne i Hercegovine u futsalu. Jedini pehar koji je za sada “izbjegao” dolazak u Sarajevo u ovoj sezoni je onaj namijenjen pobjedniku Kupa BiH u futsalu.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti