Buffon najbolji svjetski golman

Buffon najbolji svjetski golman

Adnan Beganović

Institut za fudbalsku istoriju i statistiku (IFFHS) u Kolnu objavio je najnoviji popis najboljih svjetskih golmana u istoriji, tačnije od 1987. godine.

Sistem bodovanja je takav da obuhvata samo period od 1987. godine pa su u boljoj poziciji aktivni golmani. Lista najboljih svjetskih golmana ažurira se svakog januara na osnovu bodovanja za najboljeg golmana prethodne godine.

Prvo mjesto prema IFFHS popisu zauzima sjajni čuvar mreže talijanskog Juventusa, Gianluigi Buffon, sa 78 bodova. Na drugom mjestu najboljih svih vremena je Danac Peter Schmeichel sa 69 bodova, dok se na treće mjesto probio najbolji golman 2008. godine po IFFHS-u Španjolac Iker Casillas sa 63 boda.

Najbolji golmani po IFFHS-u:

1. Gianluigi Buffon (Italija) 78
2. Peter Schmeichel (Danska) 69
3. Iker Casillas (Španjolska) 63
4. Oliver Kahn (Njemačka) 62
5. José Luis Félix Chilavert (Paragvaj) 58
6. Walter Zenga (Italija) 55
7. Edwin van der Sar (Holandija) 53
8. Petr Čech (Češka) 44
9. Michel Preud’homme (Belgija) 43
10. Claudio André Taffarel (Brazil) 40

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti