Čačić: Želji čestitke, Zolotić me oduševio

Trener Dinama iz Zagreba za SportSport.ba

Čačić: Želji čestitke, Zolotić me oduševio

Adnan Beganović

Sinoćnjem revaš susretu finala Kupa Bosne i Hercegovine prisustvovali su i sportski direktor hrvatskog prvaka Dinama, Zoran Mamić, te šef struke ovog kluba Ante Čačić.

Šef stručnog štaba zagrebačkog Dinama, Ante Čačić, na početku razgovora za SportSport.ba je čestitao Željezničaru na osvjenom Kupu, te se osvrnuo na sinoćnju utakmicu.

"Mislim da je utakmica odigrana u dosta dobrom ambijentu, a Željezničar je kad sve saberem i oduzmem zasluženo slavio. Ovim putem čestitam i kolegi Amaru Osimu, koji je momčad sjajno pripremio za susret. U prvom poluvremenu je Željezničar bio dosta bolji, Osim je sjajno postavio igru, tako da je Široki bio nemoćan. Očekivao sam goropadnijeg domaćina, no Široki mi je djelovao umorno, a čelnici ovog kluba su mi na poluvremenu rekli da imaju dosta problema sa povrijeđenim igračima. U drugom dijelu je Široki nešto i pokušao, stvorio je neke prilike, ali na kraju je trofej pripao boljem", za SportSport.ba je istakao trener Dinama Ante Čačić.

Prvo čovjek struke hrvatskog prvaka pohvalio je igru mladog veznjaka Željezničara, Nermina Zolotića.

"Ima dosta igrača na koje treba obratiti pažnju. Radostan sam što u obje momčadi ima nekoliko mladih igrača. Ne volim izdvajati pojedince, no ako već insistirate onda ću reći da me je oduševio veznjak Željezničara Nermin Zolotić. U zapisniku utakmice sam vidio da se radi o mladom igraču, no odigrao je rustinski kao da u nogama ima stotinu utakmica", istakao je Čačić, a na pitanje da li to znači da će Dinamo pokušati angažovati mladog fudbalera momčadi s Grbavice Čačić je odgovorio:

"U ovom ljetnom prelaznom roku sasvim sigurno nećemo. Imamo dosta igrača na toj poziciji, Ademija. Brozovića... Međutim, gotovo sigurno ćemo pratiti njegove igre".

Dinamo je nastavio sa dominacijom u Hrvatskoj. Ponovo su Plavi osvojili duplu krunu, što je bilo i za očekivati, a pred Čačićem i njegovim izabranicima je novi cilj, ulazak u Ligu prvaka.

"Zadovoljan sam igrama od mog dolaska na klupu Dinama. I prije je Dinamo osvajao duplu krunu, ali ovog proljeća smo bili dominantni. Od trinaest odigranih utakmica u deset smo slavili, dok smo tri puta remizirali uz gol razliku 34:4. Kada sam preuzeo Dinamo rekao sam da ćemo osvojiti duplu krunu, što je i sasvim normalno. Međutim, rekao sam da ćemo to ostvariti na dominantan način i tako je i ispalo. Pred nama su novi izazovi, želimo igrati u Ligi prvaka. Novci koji se zarade u Ligi prvaka su jako bitni za funkcionisanje našeg kluba. Imamo kvalitetu i učinit ćemo sve da se domognemo najelitnijeg klupskog takmičenja. Momčad nećemo mnogo mijenjati, postoji uvijek mogućnost da nas neki od igrača napuste, ali sigurno neće biti većeg odljeva igračkog kadra", govori trener Dinama.

U dresu Dinama i to sa dosta uspjeha igra i bh. reprezentativac Mehmed Alispahić.

"Zadovoljan sam igrama Alispahića, pogotovo kada znamo da je na početku sezone imao tešku povredu. Na zimu je Alipahić prošao tek druge prave pripreme, s obzirom da je prije dolaska u Dinamo igrao u klubovima koji su uz dužno poštovanje ipak nekoliko stepenica ispod nas. Na proljeće je odigrao trinaest utakmica, u sedam je bio starter, dok je šet počeo s klupe za rezervne igrače. Dao je nekoliko važnih golova, imao i nekoliko asistencija. Radi se o igraču koji ima sjajan osjećaj za igru, dobar udarac sa obje noge i igraču koji može napraviti višak. To su njegove dobre osobine, ali ima i manjih nedostataka, pogotovo u igri u odbrani, koju mora popraviti. Dakle, zadovoljni smo njegovim igrama, pogotovo što se radi o mladom igraču koji ima još prostora za napredak. Mislim da će korisiti i Dinamu, ali i bh. reprezentaciji", ističe Čačić.

Za nekih dvadesetak dana počinje Evropsko prvenstvo. Hrvatska će igrati u grupi zajedno sa Španijom, Republikom Irskom i Italijom, a trener Dinama smatra da će Vatreni uspjeti izboriti nastup u drugom krugu.

"Optimista sam, iako imamo dosta tešku grupu. Ne znam, ali sam uvjeren da će iz naše grupe u četvrtfinale proći Hrvatska i Italija. Kada razgovaram sa prijateljima nasmiju se na ove moje konstatacije, ali smatram da su igrači Španije zasićeni i dosta potrošeni od klupske sezone, te da se na EP neće proslaviti", rekao je Čačić.

U Hrvatskoj se vodi polemika oko toga da li je selektor Slaven Bilić prije Evropskog prvenstva trebao potpisati ugovor sa Lokomotivom.

"Bilić je već šest godina u reprezentaciji, što je jedan dug period. Mislim da je dobro što je prije Evropskog prvenstva rekao da odlazi i što je već potpisao ugovor sa Lokomotivom. Siguran sam da će mu se igrači htjeti odužiti na posljednjem zajedničkom takmičenju, a smatram da im je EP prilika da se nametnu i novom selektoru. Nema ništa loše u Slavenovoj odluci", izjavio je Čačić.

Na našu veliku žalost na Evropskom prvenstvu neće igrati Bosna i Hercegovina, ali Čačić smatra da imamo sjajnu repprezentaciju koja ima velike izglede da se plasira na Svjetsko prvenstvo.

"U posljednja dva ciklusa stigli ste do baraža i goropadnog Portugala. Niste uspjeli, ali imate sjajnu reprezentaciju sa nekoliko vanserijskih igrača i mislim da će Bosna i Hercegovina igrati na Svjetskom prvenstvu u Brazilu. Ćiro i Pape su mnogo napravili u posljednje vrijeme, stvoren je jedan dobar tim, a čini mi se da vas krasi i posebna strast prema nacionalnom dresu. Od srca vam želim da se plasirate na smotru najboljih svjetskih selekcija", zaključio je trener Dinama.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.