Campbell: Samo zbog boje kože nisam bio kapiten Engleske

Iskreno i bez ustezanja

Campbell: Samo zbog boje kože nisam bio kapiten Engleske

Iako se u Engleskoj, kao i u cijelom fudbalskom svijetu, već godinama vodi snažna borba protiv rasizma, Sol Campbell je u svojoj biografiji optužio Engleski nogometni savez (FA) za rasizam.

„Imao sam kredibilitet, igrački kvalitet i mudrost, sve ono što je potrebno za ulogu kapitena. Bio sam stalno u srcu odbrane i nosio sam kapetansku vrpcu rano u klubu. Držim da bi ljudima u FA-u bilo drago da sam bijelac. Nisu željeli kapetana crne boje kože, kao vjerojatno niti većina navijača,“ smatra Campbell.

Apostrofirao je imenovanje bivšeg Liverpoolovog napadača Michaela Owena za kapetana reprezentacije prije njega.

„Owen je bio fantastičan napadač, ali niti blizu nije imao predispozicije za kapitena. Puno puta sam se pitao zašto meni nisu dali vrpcu. Uvijek sam dolazio do istog odgovora. Razlog je moja boja kože.“

Campbell je posljednje utakmice odigrao u dresu Newcastlea u sezoni 2010/11. Odlazak u penziju objavio je u maju 2012. godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.