Cassetti u 78. minuti "zapalio" Olimpico

Roma slavila u rimskom okršaju

Cassetti u 78. minuti "zapalio" Olimpico

Edmir Škorić

Veliki rimski derbi završen je pobjedom Rome na užarenom Olimpicu, a gol odluke postigao je Cassetti na asistenciju Vučinića u 78. minuti.

Olimpico je večeras bio "centar svijeta" i glavno središte nogometnih poznanika. Da je rimski derbi uistinu poseban, pokazalo se na kraju utakmice. Naime, kada je sudija označio kraj, Olimpico je naprosto ekslopdirao, igrači Rome od sreće su trčali na sve strane, da bi se u pojedinim trenutcima naguravali međusobno igrači u nebesko-plavim i bordo dresovima.

Prvo poluvrijeme bilo je znatno siromašnije od drugog. Tek nekoliko stvari važnih pomena. U šestoj minuti Menez je pao u šesnaestercu gostiju, no sudija nije svirao jedanaesterac. Dvije minute kasnije Kolarov sa nekih 24 metra izvodi slobodni udarac, prebacuje živi zid, ali ne i Julio Sergia.

A, onda desetak minuta pauze, budući da je glavni sudija odlučio prekinuti utakmicu zbog navijačih nereda (ništa neobično za ove duele). U 29. minuti Matuzalem je, nakon jednog udarca prema golu Rome, postavio nogu i loptu umalo skrenuo u mrežu Sergija, koji izvanredno brani.

Nastavak donosi znatno brži tempo i bolju igru. Cassetti je u 58. minuti sa distance šutirao ravno u ruke Muslere. Dvije minute poslije najbolja prilika za goste. Zarate iskorištava grešku domaće odbrane, sa oko 10-ak metara šutira, lopta se od stativu odbija do Maurija koji iz bliza loptu šalje visoko iznad gola, iako je Julio Sergio već bio savladan.


Baronio se oprobao u 64. minuti, no otišlo je to par metara od gola Rome. Domaći navijači su u 66. minuti skočili sa svojih stolica. Vučinić je centrirao sa lijeve strane, a Perotta glavom umalo pogodio. Muslera je njegov udarac sa dosta muke izbacio u korner.
Dvadesetak minuta prije kraja Baronio se opet okušao, ovaj put iz slobodnog udarca i ovaj put daleko od gola. A, onda, blago rečeno, eksplodirao je Olimpico. Vučinić je prihvatio jednu loptu na desnoj strani, na kratko stao, dobro pogledao, te uspolio dobro postavljenog Cassettija na svega deset metara od gola Lazija. Ovom nije preostalo ništa drugo, već da snažnim poluvolejom dovede Romu u vodstvo.

Sličnu priliku imao je John Arne Risse u 84. minuti, kada se našao na lijevoj strani, metar unutar Lazijevog šesnaesterca, no njegov topovski poluvolej uspijeva odbraniti Musclera. Tri minuta kasnije Mirko Vučinić u trku šutira sa oko 22 metra, bio je to dobar udarac ali ne i dovoljno precizan. Do kraja utakmice Pizarro je grubo startao na Zaratea i zaradio crveni karton.

Roma je ovom pobjedom stigla na šesto mjesto sa 24 boda i sigurno je kako će se grčevito boriti za Ligu prvaka, možda čak i nešto više, dok je Lazio na niskom 16. mjestu i njihova sudbina je neizvjesna. U narednom kolu Lazio dočekuje Genou, dok Roma putuje u Đenovu na noge Sampdoriji.

AS Roma - Lazio 1:0 (Cassetti 78)

Zaprati AS Roma, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
AS Roma Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.