LGBTQ+ zajednica osnovala fudbalski tim i dominira ligom - Protivnici ispred njih drhte
Club Deportivo Muxes osnovan je prije nekoliko godina i ove sezone su favoriti za ulazak u treći rang takmičenja (Foto: Instagram)

Zanimljiva priča iz Meksika

LGBTQ+ zajednica osnovala fudbalski tim i dominira ligom - Protivnici ispred njih drhte

Midhat Šljivak

Pripadnici LGBTQ+ populacije u Mexico Cityju osnovali su svoj fudbalski tim. Club Deportivo Muxes nastupa u četvrtom rangu takmičenja i za sada igra zaista odlično te niže pobjedu za pobjedom.

Club Deportivo Muxes na prvi pogleda je običan fudbalski tim iz Mexico Cityja. Nastupa u četvrtom rangu takmičenjja i igraju izuzetno dobar fudbal.

Ono po čemu je ovaj tim poznat širom svijeta je činjenica da ga je osnovala LGBTQ+ populacija iz glavnog grada Meksika i trenutno je ovaj tim dominantan u četvrtom rangu takmičenja.

Dresovi ovog tima su ružičasto-bijeli i crni, kapiten očekivano nosi traku u duginim bojama, a protivnici pred njima drhte.

Posljednji rival Azul Oceania je deklasiran. Pred 50-ak vatrenih navijača CD Muxes je slavio pobjedu od 3:0.

Oglasi

"Protivnički timovi se uglavnom brane kada dođu ovdje. Ponekad jako dugo ne mogu doći uopšte do lopte", navodi ESPN.

Osnivač tima Marco Almaraz ističe da želi revoluciju u meksičkom fudbalu. Uskoro se osniva ženska ekipa i mlade kategorija.

"Želimo revoluciju meksičkog fudbala u socijalnom smislu. Ovo dolazi s ponosom i velika je odgovornost", rekao je Almaraz.

Igrači ovog tima su na velikom udaru drugih. Dosta je timova koji ih žele 'naučiti pameti' na terenu žestokim startovima.

Oglasi

"Udaraju na sve načine zbog homofobije. Više su usmjereni na igrače nego na loptu. Igra se veoma prljavo", riječi su igrača Ivana Hernandeza Morena.

Šef Almaraz ističe da je cilj ove sezone ulazak u treći rang takmičenja. Trenutno su u četvrtfinalu doigravanja.

"Cilj nam je ulazak u viši rang ove sezone, te druga liga u periodu od šest godina.Vjerujemo u naš projekat", rekao je Almaraz.

Protivnički navijači ne vole vidjeti ovu ekipu na terenu. Nazivaju ih pogrdnim imenima, vrijeđaju i dali su im nadimak 'Princeze'. Ipak, na terenu je situacija drugačija jer je CD Muxes dominantan i glavni je favorit za ulazak u treću ligu.