Češko srce ili portugalske zvijezde?

Ko će u polufinale?

Češko srce ili portugalske zvijezde?

Midhat Šljivak

Nacionalni stadion u Varšavi biće večeras domaćin prve četvrtfinalne utakmice Evropskog prvenstva u fudbalu. Susret Portugala i Češke skoro da niko nije očekivao jer su obje reprezentacije važile kao autsajderi u grupama.

Česi su na ovom prvenstvu pokazali da imaju veliko srce. Nakon katastrofalnog poraza od Rusije u prvom kolu sa 4:1, svi su ih već bili prežalili, no Česi su se vratili u velikom stilu. U drugom kolu su ranim golovima Petra Jirečeka i Vaclava Pilara poveli protiv Grčke, da bi na kraju susret i dobili sa 2:1, te su u posljednje kolo ušli sa šansom za prolazak u četvrtfinale. a i tamo im je bila potrebna pobjeda nad domaćinom Poljskom. Ponovo su svi u svijetu fudbala davali izuzetno male šanse Česima, ali su oni ponovo zablistali. Sjajnu igru su prikazali protiv Poljaka, te su fantastičnim golom Petra Jiračeka došli do tri boda i iznenađujućeg prvog mjesta u grupi A ispred Grčke, Rusije i domaćina Poljske.

Česi su u grupi A postigli ukupno četiri pogotka, a sva četiri su djelo dvojca Petr Jiraček i Vaclav Pilar, koji su postigli po dva gola na turniru. Primili su pet golova, od čega četiri u prvom kolu protiv Rusije i jedini su tim koji je sa negativnom gol razlikom prošao u četvrtfinale.

Selekcija Portugala je također porazom otvorila ovaj Euro. Iako su u susretu protiv Njemačke igrali itekako dobro, Mario Gomez je golom u 72. minuti porazio Portugalce kojima je prije Eura malo ko davao šanse za prolaz pored Njemačke i Holandije.

Vratili su se Portugalci u igru pobjedom nad Danskom u drugom kolu u fantastičnoj utakmici 3:2. Iako se prva zvijezda Portugala Crisiano Ronaldo poprilično ispromašivao, Varela je u 87. minuti donio tri veoma bitna boda za izabranike Paula Benta.

A onda je u trećem kolu proradio i Ronaldo. U utakmici koje je značila sve ili ništa i za Portugal i za Holandiju, Ronaldo je odigrao fantastičnu utakmicu u kojoj je postigao dva gola, te je na taj način donio pobjedu i prolaz Portugalu u četvrtfinale. Portugal je završio drugoplasirani iza neprikosnovene Njemačke.

Ronaldo je sa dva gola protiv Holanđana najbolji strijelac tima, dok su preostala tri gola postigli Varela, Pepe i Postiga. Primili su četiri gola u grupnoj fazi, jedan od Njemačke i Holandije, te dva od Danske.

Da li će večeras pobijediti veliko češko srce koje se ne predaje ili portugalske zvijezde ostaje nam da vidimo. U svakom slučaju koja god reprezentacija prođe u polufinale, neće biti nezasluženo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti