Chelseaju titula, APOEL senzacija, Dinamu -18

Osvrt na Ligu prvaka

Chelseaju titula, APOEL senzacija, Dinamu -18

Midhat Šljivak

Sinoćnjim finalom na Allianz Areni u Minhenu okončano je takmičenje u Ligi prvaka za sezonu 2011/2012. Barcelona je tron prepustila londonskom Chelseaju koji je do titule stigao savladavši nakon penala Bayern sa 5:4.

Put Chelseaja do titule

Chelsea je takmičenje u Ligi prvaka otvorio susretom protiv Bayera iz Leverkusena u okviru grupe E gdje su pored Plavaca i Apotekara bili još Valencija i belgijski Genk. Chelsea je teže od očekivanog savladao njemaškog predstavnika sa 2:0 golovima Davida Luiza i Juana Mate u drugom poluvremenu. Uslijedilo je gostovanje na Mestalli kod Valencije (1:1), d abi najubjedljiviju pobjedu slavili u trećem kolu nakon što su na Stamford Bridgeu deklasirali Genk sa 5:0. S aistim protivnikom su odigrali na gostovanju neriješeno 1:1, da bi prvi poraz doživjeli u 5. kolu u Leverkusenu od Byera sa 2:1.  U posljednje šesto kolo izabranici tadašnjeg trenera Andre Villas-Boasa su ušli pod imperativom pobjede nad Valencijom. Ipak, Chelsea ja bez problema savladao Šišmiše sa 3:0, te je kao prvoplasirani tim grupe E obezbijedio plasman u knock-out fazu.

Osmina finala Lige prvaka donio je susret Chelseaja i Napolija. Prvi susret u Napulju, Napoli je u potpunosti razbio Chelsea i slavio pobjedu od 3:1. U revanšu niko, osim Chelseajevih fudbalera, nije vjerovao da Plavci mogu do prolaza. Ipak, u prvom susretu Roberta Di Mattea u Ligi prvaka na klupi Chelseaja, tim se probudio iz uspavanosti, te je nakon produžetaka izbacio Napolitance sa ukupnih 5:4.

Četvrtfinale je donijelo duel protiv portugalske Benfice, a Chelsea je u oba susrtea slavio. U Lisabonu je Kalou u 75. minuti pogodio za pobjedu, da bi na Stamford Bridgeu u veoma neizvjesnom susretu Chelsea  slavio sa 2:1.

Uslijedio je polufinalni duel protiv velikog favorita ekipe Barcelone. Niko nije davao ni minimalne šanse ekipi sa Stamford Bridgea, no oni su napravili čudo. Drogba je u sudijskoj nadoknadi poluvremena srušio Katalonce, te je svom timu pred revanš na Camp Nou donio prednost.

Revanš susret je donio mnogo kontroverzi. Chelsea je sa igračem manje (isključen Terry) gubio 2:0, no Ramires na kraju prvog, te Torres u posljenjim trenucim autakmice odvode Chelsea u finale protiv minhenskog Bayerna, gdje su ispisali historiju, osvojivši prvi titulu prvaka Evrope u historiji.

APOEL najprijatnije iznenađenje takmičenja

Kiparski APEOL svakako je najprijatnije iznenađenje protekle sezone Lige prvaka. Mali tim sa Kipra se sjajnim igrama od drugog pretkola uspio dokopati četvrtfinala. U osmini finala izbacili su Lyona nakon penala, da bi pak u osam najboljih prejak bio Real iz Madrida.  APEOL je takmičenje u grupi G završio kao prvoplasirani ispred Zenita, Porta i Shaktara uz samo jedan poraz u ovoj fazi takmičenja. Shaktar je u Nicosiji bio bolji sa 2:0.

Dva Manchestera najveća razočarenja

Da milioni ne moraju značiti i uspjeh osjetili su na svojoj koži u ekipi Manchester Cityja. Građani su u sezonu Lige prvaka kao jedan od glavnih konkurenata za možda čak i osvajanje titule, no na kraju su se fudbaleri Roberta Mancinija morali zadovoljiti nastupom u Europa ligi. Završili su na trećem mjestu grupe A iza Bayerna i Napolija sa 10 bodova.

Njihov gradski rival United također se nakon grupne faze Lige prvaka morao oprostiti od Lige prvaka. Basel je u posljednjem 6. kolu pobijedio Crvene đavole, te im ostavio nastup u Europa ligi, dok su pored švicarskog tima u kncok out fazu sa prve pozicije otišli fudbaleri Benfice.

Razočarenjem se svakako može smatrati i nastup njemačkog prvaka Borussije iz Dortmunda koja je završila posljednja u grupi F, a ispred Milionera su bili Arsenal, Marseille i Olympiacos.

Negativni rekord zagrebačkog Dinama

Zagrebački Dinamo je u sezonu Lige prvaka ušao sa ambicijama da osvoje što više bodova, no na kraju su dožijeli pravu blamažu. Postali su ekipa sa najviše primljenih golova u historji grupne faze Lige prvaka, čak 22.

Najbolju utakmicu "modri" su odigrali na Maksimiru protiv Reala (0:1), no ostatak takmičenja je bio prava katastrofa. Lyon je "utrpao" sedam komada na Maksimiru, Real šest u Madridu, a osladio se i Ajax sa četiri gola na Amsterdam Areni. Na kraju je Dinamo okončao takmičenje sa 0 bodova, i gol razliku 3:22.

Statistika sezone:

- 125 odigranih utakmica
- 345 golova (2.76 po susretu)
- najbolji strijelac Lionel Messi 14 golova
- najviše golova postigli Barcelona i Real Madrid po 35 golova
- najviše golova u grupnoj fazi postigla Barcelona 20 golova
- najviše golova primio Dinamo Zagreb 22 gola
- najveće pobjede Bayern - Basel 7:0, Valencija - Genk 7:0 Dinamo Zagreb - Lyon 1:7, Barcelona - Bayer Leverkusen 7:1


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.