Albanska liga na vrhu, bh. Premijer liga ispred Lige 1, Serije A i Premier lige

Koje lige su najizjednačenije?

Albanska liga na vrhu, bh. Premijer liga ispred Lige 1, Serije A i Premier lige

E. Škorić

Međunarodni institut za nogometnu statistiku (CIES) iz Švicarske objavio je novo istraživanje u kome su pokušali da utvrde koje su to lige najizjednačenije, a u kojima je razlika između najboljih i najlošijih timova najveća.

Glavni kriterijum je bio broj utakmica u kojima su se dešavale pobjede sda po tri gola razlike, te je utvrđeno da je toga najmanje bilo u Kolumbiji, tek pet puta u 126 utakmica, pa se Prva liga Kolumbije tako smatra najizjednačenijom u svijetu.

Ako govorimo samo o evropskim takmičenjima pod UEFA zastavom, onda je albanska liga najizjednačenija sa 8,8 posto utakmica koje su završene sa tri gola razlike, dok je ubjedljivo vodeća u Ligama petica La Liga Španije sa 11,4 posto takvih rezultata.

Najgora situacija je na Solomonskim Ostrvima (41 od 110) utakmica završeno je ubjedljivim pobjedama, a pri dnu tabele je i Superliga Srbije.

U Bosni i Hercegovini je 14,5 posto utakmica završeno s pobjedama od tri gola razlike, te smo po tome izjednačenija liga od, naprimjer, francuske Ligue 1 (15 posto), belgijske lige (15,2), a iza nas su još i engleska Premier liga (17.2), Italijanska Serija A (17.8)....

Top Komentari

user1608229445
Željo kvari prosjek nisu dali gol još od kad je njihov Sejdo Komšić bio trijezan zadnji puta
11 4
bistrik87
nama jest liga losa i kvalitet i sve, ali je i zanimljiva
7 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi