Cirkus zvani N/FS BiH
Cirkus (od grčke riječi ‘kirkos’ – krug, zatvorena linija kružnog oblika) – Putujuća grupa izvođača, akrobata, klovnova, žonglera…

Kako vući konce u nogometnom savezu?

Cirkus zvani N/FS BiH

M. Skaka

Svi pričamo o njima i želimo ih se riješiti. Ali kako su oni stigi tu gdje jesu? Ko ih postavlja i ko može da ih smijeni? Odakle dolaze? Gdje mogu da idu? Kako se postaje - Čelnik nogometnog saveza?

Samo je jedan put ka vrhu Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH, a on uvijek i obavezno počinje na dnu. Imenovanja funkcionera u N/FS BiH počinje na najnižem nivou, tačnije na nivou klubova i udruženja sudija i tenera koji imenuju svoje članove u Skupštine opštinskih saveza.

Opštinski savezi su ti koji iz svojih redova predlažu kandidate za članove Skupštine kantonalnih saveza u FBiH ili Skupštine područnih saveza u RS, što je i osnovno polazište za višu instancu, to jest Skupštinu fudbalskog saveza FBiH, odnosno Skupštinu fudbalskog saveza RS.

Skupštna fudbalskog saveza FBiH i Skupštna fudbalskog saveza RS daće 60 delegata koji čine saziv Skupštine Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH. Dvije entitetske skupštine imenuju i članove Izvršnih odbora entitetskih saveza i druge organe ovih saveza, pa će u ovako širokoj lepezi funkcija i pozicija za one koji su jednom prošli prve stepenice uvijek biti prostora da se smjeste na neko lijepo mjesto sa kojeg će odlučivati o svojim nasljednicima, praviti rotacije i usput krojiti sudbinu bh. fudbala. Tako se osigurava homogenost tijela koje koliko god se rotiralo uvijek na kraju ima istu strukturu i koje će uvijek donositi iste odluke u cilju samoodržavanja.

Stigli smo do vrha, kakve su nam opcije?

Delegati Skupštine Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH, znači oni koje su prvo imenovali klubovi i udruženja, onda se probili kroz opštinske ili područne saveze, te progurali kroz kantonalne saveze i na kraju isplivali na vrh entitetskih saveza biraju 15 članova Izvršnog odbora – 10 iz FBiH i 5 iz RS, među kojima su i tri člana Predsjedništva.

Osim toga, Skupština bira i članove pravnih tijela, dok Izvršni odbor, kojeg su imenovali delegati Skupštine Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH imenuje generalnog sekretara i članove komisija.

Upravo su ti članovi Izvršnog odbora koje su imenovali delegati Skupštine Nogometnog/Fudbalskog saveza BiH koje su opet imenovali delegati Skupštine fudbalskog saveza FBiH i RS, a koje su imenovali delegati Skupština kantonalnih i područnih saveza pristigli iz opštinskih saveza u koje su predloženi iz klubova i udruženja trenera i sudija često od strane istih prozivani kao smetnja kvalitetnom razvoju fudbalskih klubova u BiH. Ironično, zar ne?

I upravo su se ti članovi Izvršnog odbora koje su imenovali… (…) danas sastali u Bihaću kako bi obavili svoju "svetu" dužnost... I odlučili da opet ništa ne odluče.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.