Cirkus zvani Premijer liga i N/FSBiH

"Strašne" kazne za borbu protiv huliganstva

Cirkus zvani Premijer liga i N/FSBiH

Odluka Disciplinske komisije Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine da mostarski Zrinjski kazni sa 6.000 KM zbog nereda navijača na susretu Kupa BiH sa Željezničarom daje vjetar u leđa huliganstvu na ovim prostorima.

Podsjetimo, revanš susret polufinala Kupa Bosne i Hercegovine između Zrinjskog i Željezničara prekinut je u 70. minuti, nakon što su domaći navijači, kod vodstva sarajevske ekipe od 1:0, počeli gađati aktere susreta kamenjem i flašama. Glavni sudija sporne utakmice, Eldis Prošić iz Bihaća, povukao se sa pomoćnicima sa terena, nakon čega su travnjak Bijelog brijega napustili i fudbaleri.

Uhvatite sudiju!


Sudija Prošić je, kako saznaje SportSport.ba, tokom prekida fizički napadnut i udaren od strane jednog navijača Zrinjskog, pa valjda iz tog razloga nije imao dovoljno hrabrosti da prekine susret, što je po svim pravilima morao uraditi nakon što policija nije pristala na njegov zahtjev da isprazni tribinu. Vjerovatno nigdje u svijetu se ne može desiti da navijači divljaju na tribini, a da policija ne želi ništa uraditi po tom pitanju.

Umjesto prekida utakmice, Prošić je sačekao da se stvari smire i "navijači" odu kućama, pa je nakon gotovo sat vremena (!?) odlučio nastaviti utakmicu, koja je kasnije završila neriješeno 1:1.

Kakav Savez, takva kazna


I onda umjesto rigorzne kazne za Zrinjski, koji je napravio nedopustivo mnogo propusta u organizaciji utakmice, nađeno je kompromisno riješenje, prema kojem se Plemiće kažnjava sa 6.000 maraka.

Disciplinska komisija, pa samim tim i Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine, ovakvom i sličnim odlukama daju jasnu poruku da je sasvim normalno "mlatnut" sudiju kad ne sudi dobro, da se sa tribina može gađati kamenjem i flašama, da je dozovoljeno utrčavanje u teren i ganjanje protivničkih igrača po njemu... Sve se to može raditi, a kazna će svakako biti blaga.

Slično je i sa susretom između Željezničara i Slavije, na kojem je huligan uspio utrčati u teren i udariti sudiju. Međutim, pravih kazni ni za klubova, ali i same vinovnike incidenata - nema!?

Da nije tragično, bilo bi smiješno. Kompromisi, lobiranje i zakulisne radnje, to je ono na čemu počiva rad krovne kuće bh. fudbala i dok je ovakvog bh. Saveza domaće fudbalsko takmičenje će sve više ličiti na cirkus, a ne na ozbiljnu ligu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.