Ćiro, pogledaj koga imamo u Evropi!
Umjesto u bh. dresu nastupa za Švedsku: Zlatan Ibrahimović

Imamo ogroman potencijal u dijaspori

Ćiro, pogledaj koga imamo u Evropi!

Kao posljedica rata na Balkanu u 90-im godinama prošlog vijeka iz Bosne i Hercegovine emigrirao je veliki broj danas veoma kvalitetnih i talentovanih  fudbalera. Zajedničko za većinu njih je da nisu dio reprezentacije BiH, piše, između ostalog, norveški “nordskefans.com”. U tekstu naglašaju kako je naša zemlja jedan od najvećih rasadnika talenta u Evropi. Da, ali, kao što napisaše kolege mnogi od njih ne igraju za BiH, a u Savezu sa mogima nisu ni obavljeni razgovori, kao što je trebalo u slučaju Zlatana Ibrahimovića.

Igrač Liverpoola, Nikola Sarić rođeni je Sarajlija, a igra za Dansku. Član AGF Aarhusa 17-godišnji Sanel Kapidžić nedavno je odbio da nastupa za dansku reprezentaciju, jer se nada da će dobiti poziv u nacionalni tim BiH. Sa druge strane, igrači poput Marko Marina, Nevena i Danijela Subotića imaju svoje razloge zašto ne žele igrati za zemlju u kojoj su rođeni. Isti je slučaj i sa Sarajlijom Dariom Vujičevićem iz Twentea, koji ističe da će igrati za Hrvatsku.

Riznica igrača

Medunjanin, Begović, Jakupović, Borković i Kučuković su nastavak ove priče koji iz raznih motiva nisu stali pod zastavu Bosne i Hercegovine i izgubljeni su za reprezentaciju ove zemlje, navodi “nordskefans.com”, te u tekstu naglašava da i dalje ima veliki broj igrača u dobi od 15 do 20 godina u Evropi koji bi mogli biti jaka okosnica budućeg bh. tima.

Želja postoji

Tako pišu o našim igračima iz Njemačke poput Emira Bajrića, Milka Trišića, Nedima Hasanbegovića i Demira Tumbula. Svi su bosanskog porijekla, kao i kapiten “U-19” tima Stuttgarta Ermin Bičakčić, koji je igrao za mlađe selekcije Njemačke. Želja svih njih je, ipak, da jednog dana igraju za matičnu zemlju - Bosnu i Hercegovinu. U podmlatku Stuttgarta su još Haris Mešić i Adnan Harbig, objašnjava norveški portal, a da li u NS/FS BiH to znaju?!

Top-timovi Bundeslige

Igrači kao što su Dino Bišanović i Ajdin Mejinović (FC Koln), Denis Pozder (Duisburg), Aldin Rizvanović (Eintracht Frankfurt), Morise Fikić (Hansa Rostock), Alberto Marić (Nürnberg) i Dženan Durak (Freiburg), Zlatko Muhović, Zlatan Alomerović i Admir Terzić (Alemannia) niz je kojim se nastavlja arsenal našeg fudbalskog blaga…. U Werderu je Dino Fazlić, u Herti kapiten “U-19” tima Damir Čorić.
U Bochum igra Armin Pašagić, koji ima naše i švedsko državljanstvo, te  nekoliko godina mlađi Demir Mustić, dok je u Bayeru iz Leverkuzena Adis Omerbašić. Munhen 1860 ima Dušana Jevtića, takođe iz BiH, dok Koblenz čak trojicu mladih Bosanaca - Denija Alagića, Sanela Rahića i Eldina Hadžića. Veliki talent je Armin Bjelak iz St. Paulija, a isto toliko obećava i  Edis Fazlija golgeter Weiss Oberhausena. U Karlsruheu je Marcel Avdić, a Damir Kurtović i Sadama Mehović u Ahlenu.
Zajedničko navedenim igračima je da su dio njemačkih top klubova Prve i Druge Bundeslige i da imaju sjajnu budućnost.

Kolonija u Švajcarskoj

Anes Mravac igra u Malmeu i kapetan je „U-19“ selekcije Švedske. Švajcarski Grasshopers ima bosanski trio. Braću Izeta, Seada Hajrovića i  Harisa Seferovića, dok su Mirs Mehidić, Nedim Sačirović i Ibrahima Samardžić članovi Lausanne i Luzerna. Sead Hajrović i Haris Sefarović igraju za mladu selekciju Švajcarske.
U Austriji je kolonija naših igrača još brojnija. Tu su Elvis Policija (LASK Linz), Elmir Hrustanbegović (Mattersburg), Mihret Topčagić (Admira Wacker), Haris Bukva (Kärnten) i dvojac iz Rapida - Arvedin Terzić i Šemsudin Mehić. Kenad Kodro, sin Mehe Kodre, bivšeg selektora našeg A tima koketira sa španskom Federacijom, a svoje mjesto „pod suncem“ u  Francuskoj pronašli su Sanjin Prcić (Sochaux) te Dino Jusić (Grenoble).

Hitno reagovati!

Slična je situacija i u Italiji. Milan Đurić (Cesena) bi mogao uskoro postati italijanski državljanin, dok Fiorentina želi Harisu Vignoziju takođe uručiti pasoš. Armin Ćerimagić je u podmlatku Intera za kojeg kažu da će biti čudo od igrača.
Lista igrača je bogata, nisu svi ni navedeni, a da li će se nešto promijeniti? Hoće li čelnici Saveza povesti računa o njima i obaviti razgovore pa ih možda privoliti da igraju u budućnosti za BiH. Oni koji nisu igrali za «tuđe zemlje» mogli bi biti posebno interesantni, ako ne danas, onda u budućnosti. No, jedno je sigurno. Funkcioneri NS/FS BiH moraju hitno reagovati! Ni selektor Miroslav Ćiro Blažević ne smije zažmiriti pred ovom činjenicom. Ukoliko se to desi divićemo im se u godinama pred nama i gledati ih na velikim takmičenjima, ali u dresovima drugih država?!

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.