City u finalu, Toure srušio United

Džeko na klupi

City u finalu, Toure srušio United

M. Maksimović

U polufinalu FA Cupa igranom na Wembleyu, Manchester City je s minimalnih 1:0 savladao Manchester Uniited, a jedini pogodak na utakmici postigao je Toure u 52. minuti. Manchester City je u finalu ponovo nakon 1981.godine.

Napokon malo razloga za slavlje navijače Manchester Cityja. U finišu ambiciozne sezone, ekipa Edina Džeke na kraju će se boriti za trofej koji pripada pobjedniku FA Kupa.

Posljednji put su navijači Manchester Cityja slavili 1969. godine kada je City savladao Leicester 1:0, a veliko finale Manchester City je igrao 1981. godine, te godine je Tottenham slavio u ponovoljenom finalu 3:2.

Svoje deveto finale City je izborio na najslađa mogući način preko velikog gradskog rivala Manchester Uniteda. Uniteda koji je prije današnje utakmice bio favorit, bio u prednosti, ali je sastav Alexa Fergusona ostao bez trofeja.

Dva detalja su presudila u ovom polufinalu.Gol  Yaya Tourea u 52. minuti i crveni karton iskusnog, ali za Manchester United vrlo važnog Paul Scholesa.

U prvom poluvremenu je Manchester United imao više od igre, a junak utakmice je vrlo lako umjesto Yaya Tourea mogao biti Dimitar Berbatov.Bugarski napadač je u samo dvije minute imao dvije velike prilike ali niti jednu nije iskoristio.Kako je prolazilo prvo poluvrijeme, tako su napadi Uniteda slabili, City je hvatao zraka. Opasno golu Uniteda prijete Balotelli, Lescott, Kompany.

Trenutak odluke se dogodio u 52.minuti.Edwin van der Sar je loše degažirao loptu, Michael Carrick je nastavio u istom ritmu, a Yaya Toure je znao to kazniti golom za koji će kasnije ispostaviti da je značio ulazak u finale Manchester Cityja

U 72.minuti je Manchester United ostao sa igračem manje.U jednom duelu je iskusni Paul Scoles bukvalno poderao džonom Pabla Zabaletu i Mike Dean je bez dvoumljena pokazao iskusnom igraču Uniteda put u svlačionicu.

Sa igračem manje Manchester United je stvarao pritisak, ali se City držao čvrsto, prije svega u sredini terena. probao je Michael Carrick, ali nije bio precizan, baš kao ni Ji-Sung Park deset minuta prije kraja.Još jednom je pokušao Patrice Evra, njegova lopta je završila u vanjskom dijelu mreže, dok je u samoj završnici opasnio prijetio i City, u kontri dva-dva nije najbolje reagovao Mario Balotelli.

Nakon posljednjeg sudijskoj zvižduka na terenu je nastala gužva, u duel su ušli Rio Ferdinand i Mario Balotelli, ali su njihovi saigrači uspjeli razdvojiti ''zaraćene strane'' Ferdinand je otišao u svlačionicu, Balotelli se pridružio saigračima u slavlju zajedno sa navijačima.Nažalost, naš Edin Džeko je veliku utakmicu odgledao sa klupe.



Zaprati Manchester City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti