Clasura mijenja ime
"Crucero General Belgrano"

Vlada u Argentini donosi promjene

Clasura mijenja ime

M. Maksimović

Drugi dio prvenstva u Argentini poznatiji kao Clasura starta u petak. Ovaj put pod novim imenom  "Crucero General Belgrano". Argentinska vlada je odlučila obilježiti 30 godina sjećanja na Falklandski rat koji je trajao od od 19. marta do 14.juna 1982. godine.

Vlada ovu godišnjicu želi obilježiti na taj način što će drugi dio sezone umjesto Clasura nositi naziv po brodu kojeg je britanska mornarica potopila u toku Falklandskog rata.

Krstaricu generala Belgrana je potopila britanska podmornica pri čemu su poginula 323 člana posade. Argentinska vlada odlučila se na ovaj potez ogorčena nedavnim raspoređivanjem britanskog pilota, princa Wiliama, na Falklandska ostrva što smatra provokacijom. Princ William na Falklande dolazi u sklopu misije koja traje šest sedmica kao član posade jednog od dva dežurna spasilačka helikoptera Kraljevskeratne aviacije.

Falklandski rat trajao je od 19. marta do 14. juna 1982. godine, a Argentina je u tom sukobu izgubila 649 vojnika. Spor oko Falklanda kamen je spoticanja u odnosima Argentine i Velike Britanije jer obje zemlje smatraju da je riječ o dijelu njihova teritorija.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti