CR i društvo napadaju El Madrigal
Kraljevi jure Barcelonu

Najava 4. kola Primere

CR i društvo napadaju El Madrigal

Edmir Škorić

Barcelona i Sevilla sinoćnjim su pobjedama najavili 4. kolo Španske Primere, dok je ostatak utakmica na rasporedu večeras, a ovo kolo završit će sutrašnjim duelom Sporting Gijona i Real Zaragoze.

Dva gola Messija, jedan Ibrahimovića i jedan Piquea donijeli su Barceloni i četvrtu pobjedu, a isto tako mirno promatranje ostalih utakmica koje su na rasporedu večeras. Ipak, Katalonci će večeras zanemariti sve, te oči upreti prea Villarrealu gdje Žuta podmornica dočekuje madridski Real. Svakako na Nou Campu priželjkuju "keca" ili bar neriješen ishod, ali pogled na tabelu tako ne govori.

CR napada El Madrigal

Težak je ovo period sigurno za trenera Ernesta Valverdea, njegov Villarreal jedno je samo mjesto iznad onih koji automatski šalju u drugi rang španskog fudbala. Samo dva boda iz tri utakmice, no igrački kadar je takav da Žuta podmornica jednostavno može i mora bolje. Imaju i problema na El Madrigalu, tako je Marco Senna povrijeđen, dok Giuseppe Rossi još uvijek nije stekao partnerstvo u duelu sa napadačom Josebe Llorenetom. I u defanzivi je Žuta podmornica nešto slabija nego ranije. Diego Lopez se vratio, no vidjelo se da nije spreman u porazo od Athletica 3:2. No, bez obzira na sve nadaju se Žuti uspjehu protiv Kraljeva, to su izjavili i Llorente i Capdevila, obojica smatraju da se može nositi sa podmazanim strojem Pereza.

Podmazan stroj Florentina Pereza vrijedan preko 200 miliona eura predvođen bivšim trenerom Villarreala Manuel Pellegrinijem dolazi po novu pobjedu, nema sumnje u to. Kraljevi su svjesni da je Barca pobjedu ispred njih, da igra fantastično, no večeras žele bez imalo pritiska doći do "trice". Ono što je zaista iznenadilo je Pellegrinijeva odluka da ne igraju zvijezde sa imenima, već fudbalskim potencijalom. Tako su Guti i Granero uspjeli zapečatiti svoje mjesto u sastavu. Xerez je u nedjelju na svojoj koži osjetio snagu madridske mašine. Mnoge kritičare utiškao je Cristiano Ronaldo koji je, i pored pritiska zbog njegove visoke cijene, počeo masovno zabijati, baš kao što je to radio u dresu Manchester Uniteda. Samo je Messi ispred njega na listi strijelca, Portugalac ima 4 gola, ali i utakmicu manje. Je li Villarreal nova žrtva CR-a?

Domaći će nastupiti bez Marcos Senne, kao i Amarillosa. Ibagaza je povrijedio tetivu, dok je upitan i nastup napadača Nilmara koji je pretrpio povredu rebra u meču s Athletic Bilbaom prošlog vikenda. Xabija Alonsa još uvijek prati ta ozljeda noge zadobivena u utakmici s Zurichom. Van Nisterlooy će šest sedmica biti van terena također zbog ozljede, a fizičkih problema imaju Metzelder i Arbeloa, no Pellegrini ima takav sastav da sve rupe može pokriti adekvatnim izmjenama.

Villarreal - Real Madrid
VILLARREAL: Diego Lopez, Angel, Gonzalo, Godin, Capdevila, Cani, Eguren, Cazorla, Pires, Rossi, Llorente/Nilmar.
REAL MADRID: Casillas, Ramos, Albiol, Garay, Marcelo, L. Diarra, Gago, Higauin, Kaka, Ronaldo, Benzeima/Raul.

Drugi madridski klub, onaj manji, Atletico poslije visokog poraza od Barcelone na Camp Nou dočekuje Almeriu. Ako se dan pozna po jutru, odnosno prvenstvo po prvih nekoliko kola, onda se Atleticu baš i ne piše najbolje. Madrižani su na predsposljednjem mjestu sa svega jednim osvojenim bodom. Sada im u goste dolazi nezgodna Almeria koja ima jednu pobjedu i jedan remi uz jedan poraz iz tri utakmice. Trener Abel Resino zna da njegovi igrači nemaju puno razmišljanja, večeras im je potrebna pobjeda. Dok Uprava pokazuje kroz medije da imaju savršen tim, rezultati to ne pokazuju. Remi s APOEL-om u Ligi prvaka dovoljan je pokazatelj stanja u klubu.

Problem im je, kao i uvijek, njihova odbrana. Sergio Aguero sve je smirivao izjavom da je ovo na igračima, ne na treneru, no Resino je pod velikim pritiskom. Posljednja dva okršaja Atletica i Almerije na Vicente Calderonu završila su visokim pobjedama Atletica (3:0) i (6:3), pa očajanički navijači i igrači žele još jednu takvu predstavu, možda bi im ovo bio pravi trenutak za to.

Dvije sezone u Primeri Almeria ima iza sebe, jednom 8. i drugi put 11. Ovo je za sada njihova najbolja forma u najvišem stepenu španskog fudbala. Ove godine ambicije su iste, ostati u Primeri, a kako je krenulo čini se da će ostati. Brazilski branič Michel strijelac je jedinog gola Almerie u tri kola, no jedan su i primili pa imaju zaista dobar skor na otvaranju prvenstva. Njihov najbolji strijelac Alvaro Negredo postigao je u dvije sezone 32 gola, no na njihovu žalost on se vratio u Real Madrid pred početak nove sezone. Ako ništa drugo, Andalužani su primili najmanje golova u ligi (samo jedan).

Do sada je Almeria četiri puta igrala s Atleticom i nikada još nisu pobijedili. Možda je večeras vrijeme za rušenje tradicije.

Aguero i Simao nisu trenirali u ponedjeljak zbog mišićnih problema, pa je njihov nastup upitan, dok će gosti igrati bez Henkok Goitoma, ali je izvjestan i nastup napadača Michela zbog povrede koljena.

Atletico Madrid - Almeria
ATL. MADRID: Roberto, Perea, Ujfalusi, Pablo, Lopez, Maxi Rodriguez, Juardo, Assuncao, Simao, Aguero, Forlan.
ALMERIA: Diego Alves, Cisma, Acasiete, Chico, Guilherme, Bernardello, Soriano, Ortiz, Piatti, Crusat, Uche.

Šišmiši kod Getafea traže pobjedu


Na Alfonso Perez stadionu Getafe će ugostiti Valenciju. Nakon 4:1 pobjede nad Racing Santanderom uslijedili su porazi bez postignutog gola protiv Barcelone i Almerije. Sigurno, mogu biti zabrinuti u Getafeu, nalaze se na 12. mjestu, iako su u klubu ambicije znatno veće.

S druge strane, Šišmiši imaju dvije pobjede i jedan remi, David Villa i društvo ove sezone će bez sumnje biti rame uz rame sa Barcelonom, Realom, Sevillom... Unatoč igraču više Valencia nije uspjela pobijediti Sporting Gijon i na kraju je završilo rezultatom 2:2, to su jedina dva ispuštena boda Mestalle. Odlične rezultate imaju Šišmiši u duelima sa Getafeom, pa je to razlog za još veći optimizam pred večerašnji susret.

U redovima Getafea vraćaju se Mario, Cata Diaz. Trener Michel vjerovatno će napraviti nekoliko izmjena nakon razočaravajućeg poraza. Zbog povrede Valenciji neće biti na raspolaganju Manuel Fernandes, Mathieu i Angel Dealbert. Zbog osobnih razloga trening je propustio Ruben Baraja, no on će biti spreman za ogled s Getafeom. Miguel je pod znakom pitanja.

Getafe - Valencia
GETAFE: Ustari, Miguel Torres, Cata Diaz, Rafa, Mane, Pedro Rios, Casquero, Celestini, Gavilan, Manu, Soldado.
VALENCIA: Moya, Bruno, Alexis, Navarro, Miguel, Marchena. Banega, Pablo Hernandez, Silva, Mata, Villa.

Loš početak Xereza i Tenerifea

Najugroženiji je trenutno Xerez, posljednjeplasirani tim sa 0 bodova i isto toliko postignutih golova uz primljenih osam je sigurno glavni kandidat za ispadanje. U međuvremenu, na stare pobjedničke navike vraća se Deportivo La Coruna. Večeras u duelu Deprotiva Xerez je domaćin, ali La Coruna je favorit. Igrači Xereza još uvijek u glavi imaju "peticu" sa Santiago Bernabeua.

I Tenerife je novi kolač, ali za raliku od Xerea oni su u dosta boljem položaju. Imaju jednu pobjedu iz tri utkamice, nalaze se na 16. mjestu i vjeruju u 'bolje dane'. Sada imaju težak ispit na svom terenu, dolazi im 4-plasirani Athletic Bilbao. Poraz od Mallorce (4:0) pomalo je donio negativne struje u redove kluba, pa će se sigurno sa dosta više opreza ući u večerašnju utakmicu. Ahtletic Bilbao ima sve tri pobjede i večeras će pokušati nastaviti sovj niz, te tako ostati u korak s Barcom i eventualno Realom ako i ovi večeras pobijede. Ali, imaju dosta problema s povredama večerašnji gosti. Pablo Orbaiz, Inigo Diaz de Crio, Inaki Muno i Ion Velez su "off".

Večeras se još sastaju Valladolid i Osasuna, te Espanyol i Malaga, dok sutra igraju Sporting Gijon i Real Zaragoza.

Sve utakmice 4. kola Primere:
Racing S. - Barcelona 1:4
Sevilla - Mallorca 2:0
Espanyol - Malaga
Xerez - Deportivo La Coruna
Valladolid - Osasuna
Atl. Madrid - Almeria
Tenerife - Bilbao
Getafe - Valencia
Sp. Gijon - Real Zaragoza

Zaprati Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.