'Crne zvijezde' u četvrtfinalu

Grupa B

'Crne zvijezde' u četvrtfinalu

Edmir Škorić

Gana je minimalnom pobjedom nad Burkina Fasom (1:0) prošla u četvtrfinale Afričkog kupa nacija. Osim 'Crnih zvijezda', iz grupe B kao lideri plasirali su se Slonovi bh. stručnjaka Vahida Halilhodžića.

Danas je utakmicom Gane i Burkina Faso okončana i B grupa. Budući da su Togoanci prije početka odustali od takmičenja, za drugi krug su se ravnopravno borile Obala Slonovače, Gana i Burkina Faso. Slonovi su u prvoj utakmici remizirali sa Burkina Faso (0:0), da bi u drugoj bez problema savladali Ganu (3:1) te se tako sa četiri boda plasirali kao prvoplasirana momčad.

U danas odlučujućoj utakmici za drugo mjesto, Gana je uspjela sa 1:0 pobijediti Burkina Faso i proći u četvrtfinale. Prvu priliku su imali igrači Burkina Faso, kada je Pitroipa iz teške pozicije pokušao matirati Kingsona, koji je uspio odbraniti udarac krilnog napadača HSV-a.

Ganci su, iako bez povrijeđenog Essiena, ipak došli u vodstvo. Igrala se 30. minuta kada je Inkoom centrirao sa desne strane, Ayew na nekih deset metara neometano glavom matirao Diakitea.

Do kraja vrijedi još istaknuti iskljuečnje Talla, štopera Burkina Faso. Ganci su posljednjih pola sata imali igrača više, no nisu to uspjeli iskoristi, ali ipak ostalo je 1:0 za popularne 'Crne zvijezde'.

Grupa B:
Burkina Faso - Gana 0:1 (Ayew 30')

Poredak:
1. Obala Slonovače 4
2. Gana 3
3. Burkina Faso 1
4. Togo - (odustali od takmičenja)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.