'Crne zvijezde' u finalu

Afrički kup nacija

'Crne zvijezde' u finalu

Edmir Škorić

Gana je minimalnom pobjedom nad Nigerijom (1:0) postala prvi finalist Afričkog kupa nacija. Gol odluke postigao je Gyan u 21. minuti utakmice.

'Crne zvijezde' uspjele su pobijediti protiv Nigerije i plasirati se u finale Afričkog kupa nacija. Igrala se 21. minuta kada je pao i jedini pogodak na čitavoj utakmici. Asamoah je izveo korner s lijeve strane, Gyan na prvoj stativi skače pored Nwanerija i matira Enyeamu.

Šest minuta kasnije Nigerija je imala ponajbolju šansu. Odemwingie je odlično proigrao Martinsa, napadač Wolfsburga sa dvanaest metara dobro šutira, ali Kingson još bolje brani. U 30. minuti Odemwinge glavom na ubačaj Obasija šalje loptu pored desne stative.

Do kraja prvog dijela Kaita je šutirao sa distance, no njegov udarac odlazi daleko od gola ganskog golmana. U nastavku dobra igra, nekoliko šansi na obje strane, no srećom po Ganu rezultat je ostao nepromijenjen i uslijedilo je veliko slavlje Ganaca, koji su zaista zaslužili da igraju u finalu.

Drugi finalista bit će poznat večeras, nakon što svojih 90 minuta odigraju Egipat i Alžir.

AKN, polufinale:
Gana - Nigerija 1:0 (Gyan 21)
Egipat - Alžir

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.