Cruyff: Nijemci nisu dominirali zbog dopinga, već zbog piva

Zanimljiva izjava holandske legende

Cruyff: Nijemci nisu dominirali zbog dopinga, već zbog piva

Legenda holandskog i svjetskog fudbala Johan Cruyff bukvalno je negirao navode da su se fudbaleri iz Zapadne Njemačke dopingovali, te istakao kako su "panceri" uvijek govorili da su veći i jači samo zato što piju mnogo piva.

Cruyff je istakao da je veoma iznenađen nakon izvještaja berlinskog Humbolt univerziteta gdje je rečeno da su se igrači iz Zapadne, kao i iz čitave Savezne republike Njemačke u prošlosti sistematski dopingovali.

"Iskren da budem, ne mogu se sjetiti jesu li igrači tada išli na doping kontrole. Nisam primjetio ništa čudno tokom finalne utakmice protiv Zapadne Njemačke. Njihovi fudbaleri su uvek bili veći i snažniji, bolje fizički razvijeni od nas, ali svi su govorili da je to zbog toga što su pili dosta piva”, našalio se Cruyff.

Cruyff je predvodio Holanđane u finalu Svjetskog prvenstva 1974. godine u Berlinu kada je Zapadna Njemačka trijumfovala rezultatom 2:1. Nedavna istraživanja pokazala su da su njemački sportisti u periodu od 1960. do 1970. godine imali podršku Vlade te zemlje za korištenje steroida, testosterona, estrogena i eritropoetina (EPO).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.