Čudni problemi jakih Vatrenih

Predstavljamo: Hrvatska

Čudni problemi jakih Vatrenih

O reprezentaciji Hrvatske čitaoci našeg poratal svako najviše znaju pa ćemo se osvrnuti samo na one osnovne stvari.

Hrvatska je trenutno na 9. mjestu rang liste FIFA, a 1999. su Vatreni bili treći. Najviše utakmica za A tim odigrao je Dario Šimić i to 100, a slijede trojica još uvijek aktivnih i to Josip Šimunić 90, Dario Srna i Stipe Pletikosa po 87, a zatim Robert Kovač 84, Niko Kovač 83, itd. Najbolji strijelac je neprikosnoveni Davor Šuker sa 45 golova ispred Eduarda da Silve sa 22 i Darija Srne sa 19 dok su Goran Vlaović i Niko Kranjčar postigli po 15 pogodaka. Iz sadašnje generacije odlično kotiraju i Ivica Olić sa 14 odnosno Ivan Klasnić i Mladen Petrić sa po 12 golova.

Prvi selektor Hrvatske još dok je zvanično postojao SFRJ bio je tokom 1990. i 1991. Dražen Jerković pa 1992. Stanko Poklepović i 1993. Vlatko Marković, sadašnji predsjednik HNS. Onda je počela era Miroslava Ćire Blaževića koji je na kormilu bio od 1994. do 2000, poslije koga su po dvije godine selektori bili Mirko Jozić, Oto Barić i Zlatko Cico Kranjčar dok je Slaven Bilić selektor od 2006.

Hrvatska je u ovim kvalifikacijama u grupi F bila druga sa 22 boda što je dva manje od pobjednika Grčke. Bilićevi puleni su dobili 7 utakmica uz jedan remi (Grčka 0:0 u Zagrebu) i dva poraza (Gruzija u Tbilisu 0:1 i Grčka u Atini 0:2). Gol razlika je bila 18:7. Selektor Bilić je dosta lutao kroz kvalifikacije tražeći dobitnu kombionaciju pa je isprobao 27 igrača. Svih 10 utakmica odigrao je samo Vedran Ćorluka (Tottenham), a Eduardo (Shakhtar) 9. Po osam nastupa imaju Ivan Strinić (Dnipro), Luka Modrić (Tottenham), Mario Mandžukić (Wolfsburg), Dario Srna (Shakhtar) i Niko Kranjčar (Tottenham) dok su Josip Šimunić (Dinamo Zagreb), Ognjen Vukojević (Dynamo Kyev) i Nikica Jelavić (Rangers) igrali 7 puta. Od golmana je Vedran Runje branio šest puta i Stipe Pletikosa u četiri navrata, a četiri igrača i to dinamovci Šime Vrsaljko i Milan Badelj kao i Ivo Iličević i Mate Bilić su igrali samo po jednom. Najefikasniji je bio Kranjčar sa 4 pogotka, Eduardo je zabio tri, a Nikola Kalinić (Dnipro) i Mandžukić po dva.

Hrvatska je na SP 1998. bila treća, a 2002. i 2006. nisu prošli grupu. Na EURU 1996. su došli do četvrfinala što su ponovili i 2008. kad su nesretno poraženi od Turske dok 2004. nisu prošli grupu. Do mandata Bilića najveći neuspijeh je bio neodlazak na EURO 2000. uslijed remija 2:2 sa vječitim rivalom Srbijom, a neodlazak u Južnu Afriku 2010. bilo je prvo propušteno Svjetsko prvenstvo. Sada se i prvi put u istoriji samostalne Hrvatske može dogoditi da se vežu neodlasci na dva velika takmičenja uslijed čega je situacija dosta haotična i uopšte se i ne zna ko će Vatrene voditi u baražu.

Hrvati znaju šta su baraži pa su tako na EURO 2004. otišli preko Slovenija (1:1 u Zagrebu i 1:0 u Ljubljani) dok su na SP 1998. otišli pobijedivši Ukrajinu (2:0 i 1:1). Hrvatska je do sad u Zagrebu igrala 47 puta i to naravno na Maksimiru dok je u Rijeci na Kantridi odigrano 11 mečeva i na splitskom Poljudu 10. Mečevi su igrani i u Varaždinu, Osijeku, Puli, Šibeniku, Vinkovcima i jedna na stadionu Zagreba u Kranjčevićevoj. Najubjedljivije pobjede su protiv Australija 1998. i Andore 2006. sa po 7:0 dok je najteži poraz od Engleske u Londonu sa 5:1 i to 9. septembra 2009.

BIH i Hrvatska su bili zajedno u grupi A u kvalifikacijama za SP 1998. Tada je pobjednik grupe bila Danska dok je drugoplasirana Hrvatska osvojila 15, Grčka 14, a Bosna i Hercegovina kao četvrta 9. U Bolonji davne 1996. i to 8. oktobra BIH je bila nominalni domaćin i Hrvati su pobijedili sa 4:1. U Zagrebu je 6. septembra 1997. bili 3:2 za Hrvatsku. Još su dva puta Hrvati slavili u prijateljskim utakmicama, a posebno se pamti meč u kome je Zlatan Muslimović postigao het-trik u porazu BIH od 5:3 u Sarajevu. Ukupno četiri pobjede Hrvata uz gol razliku 14:5.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti