Čvrsti Albanci u Minsku, Francuzima zicer
Detalj sa utakmice Francuska - Rumunija 2:0

Dok Zmajevi odmaraju...

Čvrsti Albanci u Minsku, Francuzima zicer

Edmir Škorić

U našoj grupi D kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo 2012. godine u Poljsku i Ukrajinu, večeras se igraju dva susreta. Naša reprezentacija će, zajedno sa Rumunijom, pauzirati u 4. kolu kvalifikacija koje je na programu večeras.

No, u našoj grupi D doći će sigurno do promjena, budući da će svoje utakmice odigrati preostale četiri reprezentacije.

Vodeća reprezentacija Francuske (šest bodova iz tri utakmice) ima priliku dodatno učvrstiti poziciju koja direktno vodi u Poljsku i Ukrajinu. Naime, izabranici Laurenta Blanca ugostit će jedinog autsajdera grupe – Luksemburg.

Trikolori su, podsjećamo, u prvom kolu doživjeli težak domaći poraz od Bjelorusije (0:1), a bio je to, tvrde mnogi, pravi odraz kaosa koji je vladao u redovima bivšeg svjetskog i evropskog prvaka. I kada smo svi mislili da će u 2. kolu biti nastavljena agonija Maloude, Benzeme, Riberyja i društva, na Koševu su upravo dvojica prvopomenutih tresli mreže Hasagića za povratak Francuza "među žive."

Istim rezultatom su Francuzi ostvarili pobjedu u Parizu nad Rumunijom, ali oba pogotka su postignuta u samom finišu utakmice. Prvi je, po svemu sudeći, postignut iz nedozvoljene pozicije. No, bilo kako bilo, Francuzi ponovo izgledaju opasno, pa je sve osim rutinske pobjede nad Luksemburgom, bez sumnje, veliko iznenađenje. Luksemburg je jedini bod osvojio upravo u prošlom kolu, odigravši, sa igračem više, 0:0 sa Bjelorusijom.

Bh. javnost sigurno više zanima druga utakmica, u kojoj će u Minsku snage odmjeriti drugoplasirani i trećeplasirani tim grupe D. I Albanija i Bjelorusija imaju po pet bodova na svom kontu, uz omjer (1-2-0). Dakle, večeras bi neko mogao ubilježiti i prvi poraz.

Treba naglasiti da Bjelorusija još niti jednom nije primila pogodak, za razliku od, naprimjer, izabranika Sušića koji su primili tri pogotka. No, izabranici selektora Bernda Stangea jako malo i daju pogotke. Tek jedan su postigli i to onaj vrijedan velika tri boda u Parizu.

Čvrsti Albanci vjeruju da u Minsku mogu doći bar do jednog boda u čemu su, nedvojbeno, specijalisti. Hleb i društvo, pak, vjeruju da će se protivničke mreže konačno početi tresti.

Grupa D, 4. kolo kvalifikacija:
MINSK: Bjelorusija - Albanija
METZ: Francuska - Luksemburg

Trenutni poredak:
Francuska 6
Albanija 5
Bjelorusija 5
BiH  4
Rumunija 2
Luksemburg 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.