Da nema koeficijenata Elvir Koljić bi bio u utrci za Zlatnu kopačku

Bh. napadač igra sjajnu sezonu

Da nema koeficijenata Elvir Koljić bi bio u utrci za Zlatnu kopačku

Elvir Koljić je sjajna igre s početka sezone u Premijer ligi BiH nakon transfera prenio i na rumunski šampionat.

Sjajne igre nekadašnjeg golgetera Krupe u rumunskog Craiovi nisu promakle ni selektoru BiH Robertu Prosinečkom, pa je Koljić dobio poziv u reprezentaciju.

Stameni napadač je od dolaska u Craiovu postigao 12 golova, a doda li se tome i osam u Premijer ligi BiH sa početka sezone, Koljić je trenutno na cifri od 20 ovosezonskih pogodaka.

To ga svrstava u sam vrh najboljih strijelaca u Evropi, a da na broj bodova ne utiču koeficijenti nacionalnih prvenstava Koljić bi bio u utrci za Zlatnu kopačku Evrope.

Naime, trenutno je vodeći Lionel Messi sa 26 golova, odnosno 52 boda pošto se golovi iz pet najboljih liga množe sa dva.

Drugi je Kylian Mbappe sa 24 prvenstvena gola, dok je treći iskusni napadač Sampdorije Fabio Quagliarella sa 20 golova. Quagliarella je postigao isti broj golova kao i Elvir Koljić, ali zbog činjenice da su postignuti u Seriji A broj bodova iskusnog Italijana na listi za Zlatnu kopačku je 40.

Nakon Quagliarelle slijede Cristiano Ronaldo i Piatek sa 19 golova (38 bodova), dok je Sergio Aguero postigao 18 (36 bodova).

Na sedmom mjestu je Kopenhagenov Robert Skov koji je postigao čak 23 gola, ali s obzirom da se pogoci iz danskog šampionata množe sa 1.5, on ima tek 34.5 bodova.

Top 10 zatvaraju Salah, Cavani, Kane i Suarez sa po 17 golova - 34 boda.

Dakle, u odnosu na UEFA-in koeficijent nacionalnih takmičenja, golovi iz liga petice se množe sa 2, oni iz liga koje su na UEFA-inoj listi pozicionirane od 6. do 21. mjesta se množe sa 1.5, dok se oni iz liga ispod 21. mjesta množe sa 1 (ne množe se).

Top Komentari

Fce
Neka nama Edina I jednog I drugog kakav Koljic I njegov Rumunski tim
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi