Damir Obad: Svi su nas vidjeli u nižem rangu, ali...

Sportski direktor GOŠK-a

Damir Obad: Svi su nas vidjeli u nižem rangu, ali... · Intervju

K. Dedić, foto: K. Dedić

Svi su ih vidjeli kao favorite za ispadanje iz elite bh. fudbala, njihov budžet je mizeran u odnosu na druge, broj ljudi koji rade u klubu broji se na prste dvije ruke. Sve ovo su istinite činjenice, ali jedna velika istina glasi da ekipa GOŠK-a iz Gabele pravi čuda, kada se sve uzme u obzir.

Selo na jugu Bosne i Hercegovine već nekoliko puta igra Wwin ligu BiH, ovaj put su izborili i opstanak te kolo prije kraja svoj zacrtani cilj mogu na miru proslaviti.

Iskoristili smo priliku, prije odmora, da porazgovaramo sa Damirom Obadom, sportskim direktorom Gabeljana koji kroji politiku kluba. Prošlo ljeto je uzeo vruć krompir u ruke, zasukao rukave te zajedno sa Upravom napravio tim koji je na kraju ostvario sve ciljeve.

Obad na početkom razgovora ne krije zadovoljstvo učinjenim.

"Moramo biti zadovoljni jer smo ispunili cilj. Neke utakmice smo mogli i bolje, neke smo imali i sreće ali realno moramo biti prezadovoljni jer je dosta momaka tek prvi put u Premijer ligi. Izdvojio bih utakmicu sa Zvijezdom u Ugljeviku gdje su nas već svi vidjeli u nižem rangu, tu smo momci pokazali karakter, kapa im do poda za sve", kazao je.

Obad otkriva da u klubu već imaju nekoliko ponuda za svoje igrače, imena nije otkrivao, ali možemo pretpostaviti da se radi o Gogiću, Skorupu i Šuti.

Oglasi

"Na početku smo postavili dva cilja, završiti reflektore i opstanak u ligi, oba smo na kraju i ispunili. Uprava radi odličan posao, igračima je sve na vrijeme, i očito da su svi sretni i zadovoljni ovakvim ishodom. Imamo još jedno kolo do kraja, želimo ti tu tri boda. Već kroz ovaj tjedan počinjemo razgovore sa igračima kojima ističu ugovori. Dosta njih ima i na dvije godine potpisano, imamo i upita za tri-četiri igrača. Postoje već službene ponude te u miru moramo odlučiti šta i kako dalje", rekao je sportski direktor popularnih Lavova.

Protekli mjesec Obad je bio ja edukaciji u Madridu, kao i u Njemačkoj gdje je dogovorio buduću suradnju. Sve nam je to potvrdio u svom odgovoru.

"Išao sam na edukaciju u Madrid, kao i Njemačkoj gdje sam gledao utakmicu Leverkusena u Evropa ligi protiv Qarabaga. Također, imao sam priliku vidjeti kako radi i Gladbach gdje smo dogovorili da naši najbolji momci iz svih kategorija mogu otići na probe kao i treneri na edukaciju. Želimo klubu dići na veći nivo, radimo na više polja te se nadamo da ćemo s jednim dobrim transferom pokazati da se iz jednog malog mjesta može napraviti čudo".

Fotograsio se s Granitom Xhakom.

Ciljevi za sljedeću sezonu već su poznati.

"Kako god da bude, Liga 10 ili 12, mi ćemo se ozbiljno pripremiti, kostur ekipe već imamo što je vrlo bitno, tako da svi igrači koji su ove godine okusili igranje Premijer lige iduće sezone će biti bolji za 30 ili 40%. Nemam nikakvog straha ali ni sumnje da ćemo biti konkurentni sa svima u ligi", optimističan je Obad.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Zanimalo nam se njegovo mišljenje o "Ligi 10", hibridnim terenima kao i uvođenju VAR-a.

"Mislim da će Var poboljšati suđenje, pogotovo što se tiče ofsajd situacija. Nadam se da će barem 20-30 posto poboljšati suđenje u domaćoj ligi. Što se tiče hibridnih terena to svakako da treba pohvaliti, već ih je dosta napravljeno a nadamo se da ćemo i mi kroz sljedeći projekat biti u tome. A kada je u pitanju smanjenje broja klubova i ligi još nisam siguran da li će se ići u ujedinjenje Prvih liga FBIH i RS-a, ako to prepišemo iz Hrvatske gdje je jedinstvena i Druga liga, to onda ima smisla, jer bojim se da bi skraćenjem lige suzili krug mladih igrača koji bi dobijali šansu u klubovima WWin lige. Nadam se nekom sustavnom rješenju koje će zadovoljiti sve aktere", kazao je Obad u razgovoru za naš portal.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi