Dan kada je Grbavica zanijemila

Na današnji dan: Željezničar - Videoton

Dan kada je Grbavica zanijemila

Današnji datum, 24. april, ostao je urezan u sjećanje svih navijača Željezničara kao jedan od najnesretnijih u klupskoj istoriji.

Na današnji je dan, prije tačno 27 godina, Željezničar na Grbavici igrao revanš susret polufinala tadašnjeg Kupa UEFA, protiv mađarske ekipe Videotona.

 

Prvo polufinale odigrano je u mađarskom Šekesfehervaru, a Mađari su sa laganih 3:1 savladali sarajevske plave. Međutim, tadašnji trener Željezničara Ivica Osim, spremio je u revanšu drugu priču.

 

Na današnji dan prije tačno 27 godina, Grbavica je bila puna. Plavi su krenuli furiozno i golovima dva Edina, Bahtića i Ćurića poveli sa 2:0. Grbavica je bila u transu: Željo je imao rezultat koji je garantovao finale Kupa UEFA gdje je čekao veliki Real Madrid.

 

Sadašnji trener Slavije Vlado Čapljić, pokušao je uklizati Čuhaiu i nedostajalo mu je samo nekoliko milimetara da blokira udarac. Nažalost svih navijačaplavih sa Grbavice, nije uspio.

 

Međutim, samo stotinjak sekundi prije kraja utakmice - šok! Potpisnik ovih redova bio je svjedok sablasne, grobne tišine na stadionu i izraza lica Ivice Osime, kada je Josef Čuhai, bek Videotona, iz nakon akcije gostiju pogodio mrežu Dragana Škrbe. Mađari su finalu, Željini snovi su srušeni.

 

Nikada prije i nikada poslije, Grbavica nije svjedočila tišini koja je zavladala nakon primljenog gola. Nikada prije i nikada poslije Željezničar nije došao tako daleko u Evropi. Svima je ostalo za vjeke vjekova urezano ime Josef Čuhai.

 

Željezničar - Videoton 2:1 (1:0)

 

Željezničar: Škrba, Berjan, Čapljić, Šabanadžović, Komšić, Škoro, Bažderević, Baljić, Bahtić, Ćurić (Čilić, 83.), Samardžija.

 

Videoton: Disztl P. - Borsányi, Disztl L., Csuhay, Horváth - Burcsa, Végh, Wittmann, Vadász - Palkovics, Szabó.

Strijelci: 1:0 - Bahtić (5.), 2:0 - Ćirić (73.), 2:1 Csuhay (88.)

 

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.