Dan pred Portugal Ćiro je uzeo 160.000 KM
Po unaprijed isplaniranom scenariju, selektor je naplatio sponzorske ugovore i okrenuo se Kini

Bogdan Čeko otvorio dušu

Dan pred Portugal Ćiro je uzeo 160.000 KM

Adnan Beganović

Član predsjedništva Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine Bogdan Čeko u emisiji na RTRS otvoreno je progovorio o stanju u N/FSBiH i u javnost iznio nekoliko doista nevjerovatnih podataka koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Naime, Bogdan Čeko iznio je podatak o kojem se u posljednje vrijeme u sportskoj javnosti Bosne i Hercegovine stidljivo šapatulo, a koji je ustvari još jednom razotkrio da primanja bivšeg selektora Bosne i Hercegovine, Miroslava Blaževića, nisu bila samo 5.000 eura mjesečno nego mnogo, mnogo više.

Čeko je potvrdio da je Blažević od ugovora koji je potpisan sa BH Telecomom dobio gotovo 160.000 konvertibilnih maraka, iako je "trener svih trenera" samo nekoliko dana nakon službenog potpisivanja ugovora između N/FSBiH i BH Telecoma napustio klupu našeg nacionalnog tima. 



Bivši selektor i direktor BH Telecoma, Nedžad Rešidbegović u danima pred susret odlukeIznošenjem ovih podataka, Čeko je zapravo potvrdio da je Ćiro još jednom na maestralan način, svojstven samo njemu, manipulirao svima nama. Jučer iznešene informacije, koje su još uvijek nazvanične, govore da je Ćiro uslovio savez da se ugovor sa BH Telecomu potpiše i isplati u rekordnom vremenu, dva dana pred sudbinsku utakmicu baraža koja je za sve Bosance i Hercegovce bila mnogo više od obične utakmice. Pobjeda nad Portugalom i plasman na SP svima nama koji istinski volimo ovo zemlju bilo je ostvarenje svih snova. No, sada s pravom postavljamo pitanje kako smo do trijumfa uopšte i mogli doći  kada selektor dva dana pred utakmicu dogovara najveći sponzorski ugovor u istoriji N/FSBiH, umjesto da se bavi taktikom i razmišlja o načinima da prevari lukavog Queiroza? Prema svemu jučer rečenom, jasno nam je zbog čega je "trener svih trenera" i rukama i nogama "kopao" da ostane na mjestu selektora BiH. Radi 5.000 eura mjesečno sasvim sigurno nije.

Čemu neiskrenost?
"Nisam uopće htio nikakve sponzore, ali oni su inzistirali. Pa sam za sponzora uzeo naš Konzum. Da, dobio sam 70 posto, ali od 20.000 eura. Pa onda vi izračunajte koliko je to.", tvrdio je selektor i marketing menadžer bh. reprezentacije Ćiro Blažević za hrvatski Jutarnji list sredinom decembra. Uz Konzum, Blažević je spomenuo i kompenzacijski ugovor sa Fordom, ali onaj o kojem se jučer govorilo, smetnuo je s uma. Nakon jučerašnjeg programa RTRS biće zanimljivo pratiti odgovor koji će, ne sumnjamo, stići kroz medije susjeda.
Ugovor sa BH Telecomom, potpisan na-vrat-na-nos, osigurao je bivšem selektoru njegovih 70% bez obzira na rasplet u baražu, te dalje planove u karijeri, a Savezu ostavio problem sa Eronetom koji je i dalje imao važeći ugovor. Da ne bude nejasnoća, moglo se raditi i drugačije, sačekati par mjeseci da važeći ugovor istekne, pa potpisati novi. Zašto se nije čekalo, vjerovatno bi trebalo pitati onoga ko munjevitim potpisivanjem najviše profitirao, a to sigurno nije Savez koji je dobio nekih 75.000 KM i moguću tužbu Eroneta.

Ukoliko uzmemo u obzir da je ovo samo jedan od niza ugovora koji su sklopljeni za vrijeme Ćirinog mandata (Ford, Konzum, bet-at-home koji još uvijek niko ne spominje, a koji je dobio ubjedljivo najveću zastupljenost na stadionu, opremi igrača...) onda se trebamo zaista trebamo zapitati da li smo na klupi selekcije BiH u posljednjem ciklusu uopšte imali selektora ili marketing menadžera. Međutim, ne smijemo zaboraviti da je Blažević napravio sjajan rezultat, ali način na koji nam je svima bacio prašinu u oči, te za neuspjeh u baražu optužio Zvjezdana Misimovića, a onda nestao prije nego što se magla razišla, nećemo i ne smijemo mu nikada oprostiti.



Paralelni ugovori o TV pravima tek sada postaju pravi problem


Kolega sa RTRS Bogdanu Čeki i članu Izvršnog odbora FS BiH Mirsadu Ibrišimbegoviću u ruke je dao famozni ugovor o pravu prenosa utakmica naše reprezentacije koji je potpisan sa marketinškom agencijom Kentaro, a koji do sada niko nije vidio, ili nije želio da vidi. Naime, zašto je ovaj ugovor toliko bitan? Samo iz jednog razloga. Zato što Savez već ima jedan ugovor sa marketinškom agencijom Sportfive, koja je već uplatila nekoliko rata za prava prenosa utakmica naše reprezentacije.



Član predsjedništva N/FSBiH, Bogdan Čeko i član Izvršnog odbora N/FSBiH Mirsad Ibrišimbegović u emisiji su potvrdili da nisu nikada vidjeli ovaj ugovor, a Čeko je rekao da bi najviše želio da se oba ugovora ponište, te da se razgovara o novom, no potvrdio je da je to sada nemoguće jer je SportFive već uplatio nekoliko rata na račun našeg saveza. Čeko je također potvrdio da je predstavnik Kentara najavio 17. februara dolazak u Sarajevo gdje će se sastati sa čelnicima  saveza i razgovarati o ovoj problematici.



Bilo kako bilo, Čeko je u emisiji na RTRS iznio dosta stvari o kojima se samo nagađalo i sigurno je da zbog svoje otvorenosti zaslužuje svaku pohvalu, kao i kolege sa RTRS koji su na jedan profesionalan način konačno otpetljali gordijev čvor.

OVDJE pogledajte izuzetno zanimljivu emisiju emitovanu jučer na RTRS.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije