Danas rođendan slave Kiraly i njegova siva trenerka - kako je sve počelo?

Legendarni Mađar i dalje brani

Danas rođendan slave Kiraly i njegova siva trenerka - kako je sve počelo?

Gabor Kiraly je davno prebacio 800 utakmica u profesionalnom fudbalu, a i dalje čuva mrežu svog Haladasa u prvom rangu mađarskog fudbala.

Gotovo sve utakmice u karijeri je odigrao u svojoj sada već legendarnoj pamučnoj sivoj trenerci (donjem dijelu).

Siva trenerka ga je na određeni način proslavila, po njoj je postao prepoznatljiv, ali je sve što je napravio u karijeri prvenstveno je napravio zbog svog golmanskog umijeća.

Gabor Kiraly se prije par godina oprostio od dresa mađarske reprezentacije za koju je skupio 108 nastupa, a sada se vrlo vjerovatno bližu kraj i njegove klupske karijere s obzirom da mu ovog ljeta ističe ugovor sa Haladasom, dok je on danas, 1. aprila, napunio 43 godine.

Sada se prisjetio i kako je počela "ljubav" između njega i sive trenerke. Sve je bila stvar slučajnosti i praznovjerja.

"Ove sive trenerke su počele prije 20 godina, počelo je u Mađarskoj. Donijele su mi sreću, pa sam ih donio i u Herthu, a i tamo su bile sretne jer smo igrali Ligu prvaka. Nakon toga, nastavilo se i u Londonu, u Crystal Palaceu", prisjetio se Kiraly.

Nakon što je njegov tim ušao u seriju od osam utakmica bez poraza, Kiraly je dobio "potvrdu" da mu siva trenerka donosi sreću.

"Želim biti pun samopouzdanja tokom utakmica. Ne možete samo obući donji dio sive trenerke da biste igrali dobro, morate dobro kretati svoj donji dio... Desilo se da nisam imao drugog donjeg dijela, pa sam uzeo sivi i tako je krenula sreća", prisjetio se legendarni Mađar.

Probao je Kiraly, tokom karijere, braniti i bez svoje sive trenerke, pa je tako 2005. godine obukao šorc za utakmicu svog Crystal Palacea i Chelseaja. Bila je to jedna od najgorih partija Kiralyja u karijeri.

Crystal Palace je izgubio 4:1, a Kiraly više nikada nije obukao šorc i stao na gol.

Gabor Kiraly je karijeru počeo upravo u Haladasu iz svog rodnog Szombathelyja, a u svoj dječački klub se vrato 2015. godine. U međuvremenu je branio boje Herthe, Crystal Palacea, West Hama, Aston Ville, Burnleyja, Bayer Leverkusena, Minhena 1860 i Fulhama.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi