Danci protiv Paklene narandže

Holandija i Danska otvaraju grupu E

Danci protiv Paklene narandže

Danas će premijeru na ovom Svjetskom prvenstvu imati reprezentacije Holandije i Danske, u prvoj utakmici u okviru grupe E.

Holandija je od 70-tih godina prošlog vijeka favorit na kom god takmičenju učestvovala. Od Johana Cruijffa, Arie Haana, preko Ruuda Gullita i Marka van Bastena, pa Dennisa Bergkampa i Marca Overmarsa, pa do Arjena Robbena i Wesleya Sneijdera, Holanđani su uvijek igrali lijep, napadački fudbal, pa je za očekivati da ih u tom svijetlu gledamo i u Južnoj Africi.

Selektor Holandije, Bert van Marwijk, ima dvije brige na pameti, a ni jedna nije oporavak Arjena Robbena. Nova lopta i nepodnošljiva buka sa tribina svakako predstavljaju problem svakoj reprezentaciji.

"Za sada je svaki slobodni udarac kojeg sam vidio išao visoko preko gola, dok se duboka dodavanja teško kontrolišu. Tokom priprema u Austriji i mi smo osjetili kakva je lopta i kakve probleme donosi, ali isto tako moram reći da kada smo u Rotterdamu igrali s njom ponašala se normalno", kaže holandski selektor.

"Što se buke tokom utakmice tiče, mislim da u obzir ne dolazi to da igrači nose čepiće na ušima. Tako se ne bi mogli čuti tokom igre".

Oranje će svoju prvu utakmicu igrati protiv Danaca, selekcije koju jako dobro poznaju.

"Poznajemo se, pa ne očekujem iznenđenja u toj utakmici. Ali, već ste mogli vidjeti po primjeru Engleske (protiv SAD 1:1) da se otvarajuće utakmice ne dobivaju lagano", dodao je selektor Holandije.

Vjerovatni sastavi:


HOLANDIJA: Stekelenburg, Heitinga, Van der Wiel, Mathijsen, Van Bronkhorst, Van Bommel, De Jong, Kuyt, Sneijder, Van der Vaart, Van Persie

DANSKA:  Sorensen, Jacobsen, Kjaer, Agger, Mtiliga, Rommedahl, Jensen, Poulsen, Jorgensen, Tomasson, Larsen

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.