Debakl Zvijezde, Borac slavio na Grbavici

14. kolo Premijer lige

Debakl Zvijezde, Borac slavio na Grbavici

Edmir Škorić, foto: A. Balić

U danas prve dvije odigrane utakmice pobjede su ostvarili vodeći Široki Brijeg i drugoplasirani Borac. Banjalučani su kao gosti sa 2:1 pobijedili Olimpik na Grbavici, dok je Široki na Pecari deklasirao gradačačku Zvijezdu rezultatom 5:0.

Vodeća momčad Premijer lige, Široki Brijeg, danas je ugostio Zvijezdu, a potom i pokazao svoju kvalitetu. Naime, Širokobriježani su dominirali svih 90 minuta i gostujuću mrežu "napunili do vrha". Pred oko hiljadu gledalaca domaći igrači su poveli već u 4. minuti igre. Dalibor Šilić je uposlio Mišića, a ovaj po prvi put danas poslao gostujućeg golmana Elvisa Karića po loptu u mrežu.

Deset minuta igre je proteklo, a na semaforu se rezultat ponovo promijenio. Ponovo je koban za goste bio Hrvoje Mišić koji je odmjerenim preciznim udarcem sa nekih 16 metara iz kosa smjestio loptu iza leđa danas nemoćnog Karića. Osam minuta kasnije domaći navijači imali su razloga za novo slavlje. Šilić je dodao do Jure Ivankovića, ovaj se prošetao odbranom Zvijezde i precizno pogodio za 3:0.

Najbolju šansu gosti iz Gradačca propuštaju u 28. minuti kada je mladi napadač Vedad Omeragić izašao sam pred Bandovića. Kako je gostujući mladi golgeter bio dosta iz kosa, golman Širokobriježana uspio je odbraniti njegov udarac. Nekoliko minuta kasnije nova prigoda za domaće igrače. Wagner je centrirao, a Šilić glavom šutirao pored gola Karića.

U nastavku nešto slabija predstava, ali ipak domaći igrači uspijevaju postići još dva pogotka. Rezervni golman Damir Zukić zamijenio je Karića, te do kraja i on dva puta vadio loptu iz vlastite mreže. U 78. minuti Šilić sve sam napravio, sa ruba šesnaesterca loptu centrirao na drugu stranu, tamo je stajao argentinski napadač Vareja koji polu-volejom sa nekih pet metara silovito trese Zvijezdinu mrežu. Posljednji pogodak postignut je u finišu utakmice. Rusmir Jusić srušio je Wagnera, a sudija Čujić pokazao na bijelu tačku. Dalibor Šilić uzeo je stvar u svoje u ruke i pogodio za konačnih 5:0.

Borac preokretom do pobjede na Grbavici


Slavlje Širokobriježana bilo bi znatno veće da Borac nije došao do preokreta i pobjede na Grbavici protiv Olimpika. Tek 300-ak, od čega 100-ak gostujućih navijača, imalo je priliku uživati u ovom fudbalskom zdanju. Olimpik je bolje otvorio utakmicu, te preko Spalevića u dva-tri navrata zaprijetio gostima. Igrala se 20. minuta kada je Pelak dobro šutirao, no Starčević je bio siguran.

Na poluvrijeme se otišlo pri rezultatu 0:0, a u drugom dijelu znatno bolja igra, što je donijelo i tri pogotka. Već u 47. minuti pogodak za Olimpik. Jedna dubinska lopta iz polovice Vukova, Ristić prolazi kroz odbranu Borca i glavom pogađa pored Starčevića. A, onda je Borac uzeo terensku incijativu. Nihad Suljević na centaršut Damjanovića nespretno je loptu poslao u vlastitu mrežu. Prije toga, golman Adilović skoro je bio savladan. Bilbija ga je lobom prebacio, ali je lopta odsjela na gredi domaćih.

Pet minuta prije kraja Damjanović je centrirao a Nemanja Bilbija sa nekih deset metara glavom loptu smjestio u gornji ugao Adilovićevog gola za potpuni preokret Banjalučana i pobjedu koja ih ostavlja u borbi za jesenju titulu. Mogao je Olimpik do kraja i poravnati. Spalević je sa 12 metara šutirao iznad gola Starčevića, a Rajović je u samom finišu pogodio stativu.

U narednom kolu Borac dočekuje Sarajevo, a Olimpik gostuje tuzlanskoj Slobodi. Zvijezda je domaćin Travniku, dok će Široki po jesenju titulu putovati u Mostar kod Zrinjskog.

Premijer liga BiH, 14. kolo:
Široki Brijeg - NK Zvijezda 5:0 (Mišić 4, 10, Ivanković 18, Šilić 90 penal, Vareja 78)
Olimpik - Borac 1:2 (Ristić 47/ Suljević 65 autogol, Bilbija 84)

Zaprati NK Zvijezda, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Zvijezda Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.