Dečko iz Osetije postao glavna faca
Dvostruki strijelac protiv Češke

Svojim golovima je kupio Ruse, ali i mnoge druge

Dečko iz Osetije postao glavna faca

M. Maksimović

Jedan od igrača koji su svakako obilježili prvo kolo grupne faze takmičenja je napadač reprezentacije Rusije Alan Dzagoev. Ovaj igrač moskovskog CSKA je u svom 21. nastupu za reprezentaciju Rusije eksplodirao, postigavši dva gola. I to samo devet dana prije svog 22. rođendana.

Alan Yelizbarovich Dzagoev je rođen na ''opasnom teretoriju'' u gradu Beslanu, koji se nalazi u Sjevernoj Osetiji. Njegovi roditelji su Oseti, a u Beslanu su doselili 1989. godine. Godinu dana prije nego što će se roditi mali Alan koji je sa bratom Gelom stalno igrao lopte po ulici.

Jednog dana ga je majka odvela na trening Tereka. Kasnije odlazi u Vladikavkaz gdje je igrao za mladu ekipu, gdje ga je pronašao Valery Gazzaev koji ga dovodi u CSKA. Mladom Alanu nije bilo lako s obzirom da u Rusiji često napadaju osobe i lica koja dolaze iz Osetije.

Međutim, Alan je svojim igrama probio i tu barijeru. Protiv Češke je bio dvostruki strijelac te je usput srušio određene rekorde. Postao je prvi igrač nakon Valentina Ivanova koji je postigao dva gola za Rusiju na jednoj utakmici evropskog prvenstva. Istovremeno je postao drugi najmlađi igrač u istoriji prvenstava sa dva gola na jednoj utakmici. Prije njega je to napravio Wayne Rooney na utakmici protiv Hrvatske u Portugalu sa svega 18 godina.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.