Defoe odveo Engleze u osminu finala

Gordi albion se, ipak, provukao

Defoe odveo Engleze u osminu finala

Edmir Škorić

Engleska je konačno odigrala jednu dobru utakmicu na ovom Svjetskom prvenstvu. I bilo je vrijeme, rekli bismo. Golom Jermaine Defoea Gordi albion je slavio protiv Slovenije, te se plasirao u osminu finala.

Slovenija je neočekivano bolje otvorila utakmicu od Engleske, te su parirali dosta jačem protivniku petnaestak minuta.

Birsa je u sedmoj minuti nakon soloprodora pucao sa 20-ak metara, no ravno u ruke Davida Jamesa. Dvije minute kasnije Šuler je spriječio opasnost pred golom Slovenije, nakon što je izbacio loptu ispred Defoea. Prethodno je napadača Tottenhama loptom "ciljao" Rooney.

Neugodan udarac Lamparda iz slobodnog udarca je u 14. minuti uspio odbraniti Samir Handanović. Kako su minute tekle, Englezi su sve više dolazili do priliak i igralo se posljednjih pola sata prvog dijela na polovini Sovenije.

Wayne Rooney je bio sebičan u 17. minuti. Imao je slobodnog Milnera na desnoj strani, no odlučio se sam, ali je na kraju njegov udarac izblokiran. Ubačaj Barryja iz kornera je Terry glavom pokušao sprovesti u mrežu Handanovića, no nije bilo preciznosti.

U 19. minuti dalekometni pokušaj Glen Johnsona odlazi u naručje Handanovića. Incijativu su engleski reprezentativci krunisali golom u 23. minuti. James Milner je sa desne strane poslao jednu sjajnu loptu, Defoe pobjegao Šuleru i s peterca matirao nemoćnog Handanovića. Capello je, čini se, pogodio sa izmjenom. Defoe je tako umjesto Heskeya zaigrao od prve minute u vrhu napada s Rooneyom.

Handanović je uz dosta muke u 30. minuti odbranio udarac Defoa, a onad je prizemni pokušaj Lamparda uspio izbaciti u korner. U finišu su se probudili i Slovenci. Birsa poslao neugodan (centar)šut, a James izboksao loptu.

Defoe je imao sjajnu šansu na samom početku drugog dijela, no srećom po Slovence, Tottenhamov napadač nije najbolje zahvatio loptu. Defoe je u 49. minuti po drugi put zatresao mrežu Handanovića, no radilo se o nedozvoljenoj poziciji pa je gol (ne)opravdano poništen.

U 52. minuti topovski udarac Birse iz slobodnog udarca, no ravno u dobro postavljenog iskusnog golmana Jamesa. Potom na drugoj strani sjajan dupli pas Rooneya i Gerrarda, ali se ovaj prvi na kraju nije snašao i slovenski braniči izbacuju loptu daleko od svog gola. Nešto kasnije Rooney sa svega pet metara pogađa stativu!

Gerrard je u 63. minuti nabacio, danas razigrani Rooney glavom pucao, a lopta se od jednog igrača Slovenije odbila u osmi po redu korner za englesku reprezentaciju. Dva minuta kasnije Birsa šutira kroz noge Upsonu, ali pravo u ruke Jamesa.

Kakve su samo prilike Slovenci propustili u 68. minuti - 3 u 1! Birsin udarac blokirali su engleski igrači, potom Dedičev udarac blokirao je Johnson, a onda je iz trećeg pokušaja bio neprecizan Novaković. Brečko u 85. minuti šutira visoko preko gola. Izgledalo je kao udarac iz očaja. Na drugoj strani Joe Cole je iz kosa s lijeve strane opalio pored grede Handanovića.

Mathew Upson je u finišu spasio svoju ekipu. West Hamov stoper u zadnji je čas blokirao pokušaj Novakovića. Slovenija nije imala sreće. Donovan je donio pobjedu SAD-a nad Alžirom u sudijskoj nadoknadi i iz ove grupe dalje prolaze Engleska i SAD.


Slovenija - Engleska  0:1 (0:1)

Stadion: Nelson Mandela Bay u Port Elizabethu. Sudija: Wolfgang Stark (NJEM). Strijelci: 0:1 - Defoe (23). Žuti kartoni: Birsa, Dedič, Jokić (SLO), Johnson (ENG).

SLOVENIJA: Handanovič, Brečko, Šuler, Cesar, Koren, Ljubijankić /od 62. Dedić/, Birša, Novakovič, Jokić, Kirm /od 79. Matavz/, Radosavljević. Selektor: Matjaž Kek.

ENGLESKA: James, Johnson, Cole, Gerrard, Terry, Lampard, Rooney /od 72. Joe Cole/, Barrym Upson, Milner, Defoe /od 86. Heskey/. Selektor: Fabio Capello.

Skupina C, 3. kolo:
Engleska - Slovenija 1:0
SAD - Alžir 1:0

Poredak:
1. SAD 5
2. Engleska 5
3. Slovenija 4
4. Alžir 1


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.