Del Bosque najbolji selektor, Blažević 17.

U izboru IFFHS-a

Del Bosque najbolji selektor, Blažević 17.

A. Beganović

U izboru Instituta za fudbalsku statistiku i istoriju (IFFHS) u Kolnu, selektor fudbalske reprezentacije Španije Vicente del Bosque proglašen je za najboljeg selektora u 2009., dok je sada već bivši selektor BiH Miroslav Blažević zauzeo 17. mjesto.

U izboru su učestvovali članovi žirija iz 85 zemalja širom svijeta i pred sobom su imali jako težak zadatak.

Del Bosque je na kraju slavio sa 185 bodova, a iza njega su ostali selektor Engleske Fabio Capello sa 151 bodom te selektor Brazila Carlos Dunga sa 149 bodova.

Sada već bivši selektor naše reprezentacije, Miroslav Blažević, u ovom izboru zauzeo je 17. mjesto sa 8 bodova. Najbolje plasirani selektor iz zemalja bivše Jugoslavije je Radomir Antić (Srbija) koji je zauzeo 9. mjesto sa 17 bodova, dok je selektor Slovenije Matjaž Kek 12. sa 15 bodova.

IFFHS, popis najboljih selektora u 2009. godini:

1. Vicente del Bosque (Španjolska) 185
2. Fabio Capello (Engleska) 151
3. Carlos Dunga (Brazil) 149
4. Marcelo Alberto Bielsa (Čile) 82
5. Robert Bradley (SAD) 32...
17. Miroslav Blažević (Bosna i Hercegovina) 8
Morten Olsen (Danska) 8
Giovanni Trapattoni (Irska) 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.