Del Bosque u Zenici sa izmijenjenim timom?

Zbog straha od suspnediranja

Del Bosque u Zenici sa izmijenjenim timom?

Edmir Škorić

Španija u posljednjem kvalifikacionom susretu igra u Zenici protiv naše selekcije,a kako je Furija siguran putnik za Afirku, njihovi mediji pišu kako će Del Bosque igrače "zaštiti" žutih kartona, tako da će mnogi ključni igrači biti pošteđeni utakmice.

U subotu će Španija gostovati Armeniji, a četiri dana kasnije (srijeda) dočekat će ih grotlo Bilinog Polja, vjerovatno užarena atmosfera i tešak meč. U slučaju da Zmajevi ne ostvare pobjedu (nadamo se da hoće) u Talinu slijedi paklenih 90 minuta u Zenici.

Kako je Crvena furija odavno siguran putnik za Južnu Afriku, selektor Del Bosque odlučio je sve svoje igrače koji "nose" žuti karton sačuvati moguće suspenzije i propuštanja prve utakmice na mundijalu u Južnoafričkoj Republici.

Andres Iniesta, Xavi, Carles Puyol, Cesc Fabregas, Sergio Busquets, Sergio Ramos i Andoni Iraola imaju po jedan žuti karton, i naredni karton će ih automatski odstraniti iz momčadi. Ukoliko bi neko od navedenih igrača dobio karton protiv Armenaca propustio bi utakmicu sa BiH.

No, evo zašto je to velika prednost za našu selekciju. Naime, ukoliko "požutjeli" igrači "prežive" gostovanje u Armeniji, biti će izloženi opasnosti od drugog žutog kartona u Zenici i automatskog propuštanja prvog susreta SP-a. To svakako ne želi Del Bosque, pa španski list AS piše kako će selektor Furije rotirati igrače, i dati priliku onima koji nemaju kartona.

Dakle, ako neko od navedenih igrača sa žutim kartonom "požuti" u Armeniji, neće nastupiti u Zenici, a ako niko ne zaradi drugi žuti karton, najvjerovatnije će ih Del Bosque čutavi za Južnu Afriku. Podsjetimo, FIFA-ino pravilo o suspenzijama kaže da ako jedna igrač u toku kvalifikacija "pokupi" dvije javne opomene automatski propušta narednu utakmicu svoje repezentacije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.