Derbi na Anfieldu, Barca favorit
Igrači Barcelone su odlučni da opravdaju ulogu favorita

Četvrtfinale Lige prvaka

Derbi na Anfieldu, Barca favorit

Liverpool i Chelsea će se, poslije polufinala prošle sezone, ponovo sudariti u završnoj fazi Lige prvaka, dok će Bavarci pokušati izboriti dobar rezultat protiv favorizovane Barcelone.

Planet Šampiona u Domu mladih
Utakmica Liverpool - Chelsea prenosiće se i u našem "Planetu šampiona" u sarajevskom Domu mladih. Kapije otvaramo u 19 sati, a svoj sto možete rezervisati putem e-maila: [email protected].
Liverpool – Chelsea

Dva engleska tima večeras će na Anfieldu početi borbu za polufinale Lige prvaka. Liverpool i Chelsea će se u ovom takmičenju sudariti po deveti put, i poslije ovog četvrtfinala jedino će Bayern i Real imati više međusobnih duela (12). Steven Gerrard i Jamie Carragher igrali su za “Redse” u svih osam utakmica protiv Chelsea, dok su s druge strane to isto učinili Petr Cech, John Terry, Frank Lampard i Didier Drogba.Domaći u ovoj utakmici pobijedili su oba puta ove sezone u engleskom prvenstvu, 0-1 na Stamfordu i 2-0 na Anfieldu.

gerrardcolet_300Rafa Benitez je pozvao igrače da ponove početak utakmice protiv Reala. Liverpool je iznenadio šampiona Španije postigavši dva gola u prvih 30 minuta i time uništio sve nade „Kraljeva“.

„Biće teško iznenaditi Chelsea, jer znamo se veoma dobro. Ali jasno je da ćemo krenuti najjačim tempom, jer igramo pred našim navijačima. Ako počnemo utakmicu kreirajući prilike, kao protiv Reala, naše šanse će biti veće, ali Chelsea je dobar tim sa puno iskustva i biće to zanimljiv meč.“, a o kolegi na klupi Chelsea rekao je: „Mislim da radi dobar posao. On je trener sa velikim iskustvom u raznim zemljama i sa različitim igračima. I Scolari je fantastičan trener, ali sada Guus Hiddink radi odlično.“

Steven Gerrard je potpuno spreman, a Sami Hyypia se vraća u tim, dok oporavljeni Yossi Benayoun nije spreman za svih 90 minuta. Javier Mascherano će zbog kartona propustiti ovaj meč, a tebao bi ga zamijeniti Lucas Leiva. Pepe Reina će večeras postati prvi golman Liverpoola koji je ubilježio 50 nastupa u evropskim kupovima.

Torres i Gerrard igraju fenomenalno i biće glavna prijetnja po gol londonskog tima, na šta je upozorio i kapiten John Terry:
„Kao odbrana moraćemo biti veoma dobro organizovani i ne fokusirati se samo na jednog od njih, jer ako pažnju usmjerimo na Stevena, Torres će napraviti problem i obrnuto. Zajedno ćemo moći da ih zadržimo daleko od gola.“

chelseat_230Pod znakom pitanja pred večerašnji duel bio je i nastup Didiera Drogbe, koji je zbog povrede propustio meč protiv Newcastlea. On trenira od ponedeljka i vjerovatno će biti spreman, a problem za Hiddinka je povreda Bosingwe. Branislav Ivanović je zamijenio Bosingwu na desnom boku u subotnjoj utakmici , pa bi mogao početi i večerašnji meč.

„Nećemo samo čekati. Kad god budemo mogli pokušaćemo uspostaviti inicijativu“, najavio je Hiddink, te dodao, „To nije način na koji se igra fudbal i nije moja filozofija ni koncept. Tim koji postigne pogodak u gostima, povećava svoje šanse za prolaz u sljedeći krug za 70%. Ako pogodite na strani, to stvara i veliki pritisak na domaćina.“

U konkurenciji za prvu utakmicu četvrtfinala na Anfieldu su:
Liverpool: Reina, Arbeloa, Carragher, Skrtel, Hyypia, Aurelio, Dossena, Babel, Gerrard, Lucas, Alonso, Riera, Kuyt, Torres, Agger, Cavalieri, Ngog, Benayoun, Spearing.
Chelsea: Cech, Bosingwa, Ivanovic, Terry, Carvalho, Alex, Mancienne, A Cole, Ballack, Lampard, Essien, Mikel, Kalou, Anelka, Malouda, Drogba, Hilario, Deco, Di Santo, Belletti.



Barcelona - Bayern

Druga utakmica večerašnjeg programa odigraće se na Nou Kamp stadionu u Barceloni, gdje u goste dolazi minhenski Bayern. Barca u dobroj formi čeka četvrtfinale, vezali su pet pobjeda u španskom prvenstvu, dok je Bayern u ovoj fazi takmičenja prvi put poslije poraza od Manchester Uniteda u „finalu za pamćenje“ 1999. kada su u sudijskoj nadoknadi primili dva gola.

bayernt_300Za razliku od domaćina Bayern je u posljednjem kolu Bundeslige katastrofalno poražen od Wolfsburga, uz fenomenalnu igru naših reprezentativaca i dva gola Edina Džeke.

„Posljednjih dana oporavljali smo se od subotnjeg poraza, i sada se moramo okrenuti Barceloni.“, izjavio je direktor i legenda Bayerna Karl-Heinz Rummenigge, te dodao, “Biće to skoro pa “nemoguća misija”, ali mi iz sopstvenog iskustva znamo da se čuda dešavaju u fudbalu.”

Istog mišljenja je i predsjednik Franz Beckenbauer: “Barcelona je favorit, ali favoriti ne pobjeđuju uvijek."

Bavarci imaju velikih problema sa odbrambenim igračima. Daniel van Buyten, je propustio utakmicu sa Wolfsburgom, a nije bio ni u avionu za Barcelonu, već je nekoliko sati ranije otišao kući u Belgiju.

“Daniel nije mogao sa nama zbog porodičnih razloga. Ipak, porodica uvijek treba da bude ispred fudbala.”, rekao je Jurgen Klinsman, koji će biti i bez pouzdanog Lucija koji je upitan i za subotnju utakmicu sa Eintrachtom, tako da su jedini preostali centralni defanzivci Martin Demichelis i Breno. Prvom timu je priključen i mladi Holger Badstuber, član rezervnog tima Bayerna. U napadu neće biti Miroslav Klose i jedino pozitivno je oporavak Hamita Altintopa.

“Bićemo bez nekoliko igrača, ali mislim da smo i dalje konkurentni i da možemo odigrati dobro”, dodao je Klinsman.

Barca je u posljednjem kolu Primere pobijedila Valladolid, i pred meč sa Bayernom dodijeljena im je uloga favorita, ali trener domaćih, Pep Guardiola, ne misli tako.

“Forma u domaćim ligama nema ništa sa Ligom prvaka, a poraz Bayerna visokim rezulatom u subotu je najgore moguće po nas. Bayern je pobjednik ovog takmičenja bio četiri puta i vjerujem da će biti izuzetno motivisani.”

barcat_230Kapiten Barce, Carles Puyol, izrazio je jasan stav da nema izgovora i da se Bayern mora pobijediti.
“Uvjereni smo u dobar rezultat i prolaz u sljedeći krug takmičenja. Moramo biti agresivni i u napadu i u odbrani. Tim je u dobroj formi i nema izgovora, moramo pobijediti.”
“Slika koju mi imamo o Bayernu je da je to jak tim sa izuzetnim pojedincima i zbog toga moramo biti oprezni. Mnogo ih respektujemo, a u ovoj fazi takmičenja nema favorita.”

Eric Abidal i Gaby Milito su i dalje van trerena zbog povreda, a dobra vijest je da su Yaya Toure i Alexander Hleb spremni.  Henry, Messi i Dani Alves se vraćaju u tim nakon što ih je Guardiola odmarao u vikend utakmici protiv Valladolida.

Mogući sastavi timova:
Barcelona: Valdes, Dani Alves, Pique, Marquez, Puyol, Xavi, Yaya Toure, Iniesta, Messi, Eto'o, Henry
Bayern: Rensing, Oddo, Demichelis, Breno, Lahm, Schweinsteiger, Van Bommel, Ze Roberto, Ribery, Toni, Podolski

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.