Derbi u Dolini ćupova: Željezničar ili Sarajevo?

Kolo u znaku najveće utakmice bh. klupskog fudbala

Derbi u Dolini ćupova: Željezničar ili Sarajevo?

Danas će na stadionu Grbavica biti odigran sarajevski vječiti derbi između Željezničara i Sarajeva. 

Dva najpopularnija bh. kluba odmjerit će snage po 106. put u prvenstvu. Bit će to utakmica u kojoj su gostima prijeko potrebni bodovi za preuzimanje vrha premijerligaške tabele, dok će Željezničar unatoč krizi igre i rezultata pokušati pozitivnim ishodom uhvatiti priključak za gornjim dijelom tabele. 

Nema sumnje da će Sarajevo željeti nametnuti kombinatoriku i posjedom lopte širiti linije suparnika. Kvalitetni invidualci u svlačionici tima sa Koševa težit će da postignu pogodak što prije i na taj način usmjere tok utakmice, a Željezničar se, prema doktrini svoga trenera, oslanja na poznati recept. To podrazumijeva borbu za svaku loptu, za svaki centimetar terena i agresivno napadanje protivnika. 

U oba tabora sa dosta optimizma očekuju spektakl na Grbavici. Trener domaćih Edis Mulalić na konferenciji za medije je imao vrlo zanimljiv govor, poručivši kako je ova utakmica kao i svaka druga. Jedina je razlika što je prošle sedmice Željezničar igrao protiv ekipe u bijelim dresovima, dok će sada naspram stajati tim u tamno crvenim dresovima. 

"Željo je veliki klub, pokušavamo igračima dočarati koliki je ovo klub. Tačnije, nije velik nego golem. Ovo je utakmica kao i svaka druga. Igra se za tri boda, jedina je razlika što je prošle sedmice protiv nas igrala ekipa u bijelim dresovima, a sutra će naspram nas stajati tim u tamno crvenim dresovima. Niko nije Coperfield da u pet dana napravi čudo. Potrudit ću se da Željo pokaže srce. Imamo veliko srce, a u Travniku je ono bilo kao kliker. Treba nam hladna glava i moramo znati šta hoćemo", samouvjeren je Mulalić

Golmanu Marijanu Antolovića nije potrebna posebna motivacija. 

"Svi znamo da naše posljednje partije nisu bile na nivou kluba u kojem igramo. Radili smo na vraćanju samopouzdanje, a naš angažman više ni u jednoj utakmici ne smije izostati. Za derbi nam ne treba motivacija. Dat ćemo sve od sebe da pokušamo pobijediti."

Trener gostiju Miodrag Ješić ističe da ne želi derbi bez golova. Fraza da u ovakvim utakmicama nema favorita za njega nije besmislena. 

"Za nas je svaka utakmica derbi, ali rijetkost je da se igra sa Željom. Nije bitan plasman na tabeli. Nema favorita u ovoj utakmici i sve je otvoreno. Mi ćemo se potruditi da dobrom igrom obradujemo svoje navijače. Ne volim utakmicu bez golova. Pokušaćemo da damo gol više. Ne želim obećavati ništa, ali naše opredjeljenje napadačka igra i želimo imati bar gol više od Željezničara", riječi su trenera Sarajeva.

Napadač Leon Benko zna šta navijačima znači pobjeda u derbiju. 

"Jedan poseban dan za navijače i igrače. Očekujem napetost od prve minute. Mi se moramo koncentrisati na sebe i ispuniti sve što trener očekuje od nas. Nadam se golu svaku utakmicu i na treningu, pa tako i u ovom meču.  Znamo šta navijačima znači pobjeda nad Željom i daćemo sve od sebe", izjavio je Benko. 

Statistika pokazuje da Željezničar do sada ima 30, Sarajevo 31 pobjedu, dok su 44 utakmice završene neriješenim rezultatom. Današnja utakmica počinje u 15:30 sati uz direktan prijenos na Moja TV, a glavni sudija je Ognjen Valjić. 

U nastavku donosimo formu klubova u posljednjih pet ligaških utakmica.

Željezničar

Mladost - Željezničar 2:1
Željezničar - Sloboda 0:0
Olimpic - Željezničar 0:1
Željezničar - Drina 3:2
Travnik – Željezničar 2:0

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Sarajevo

Sarajevo - Rudar 2:0
Slavija - Sarajevo 1:0
Sarajevo - Borac 2:0
Radnik - Sarajevo 0:3
Sarajevo - Vitez 4:0

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.