Deschamps vratio slavlje na ulice Marseillea

DD nakon 18 godina donio Olimpiqueu naslov

Deschamps vratio slavlje na ulice Marseillea

Zadnji naslov prvaka Francuske Olimpique Marseille je osvojio 1992. godine, a godinu dana kasnije su osvojili Ligu prvaka. To je bio posljednji trofej koji je slavni klub sa Stade Velodromea osvojio do prije mjesec dana.

Standardni član te generacije u kojoj su igrali Alen Bokšić, Marcel Desailly, Rudi Voeller, Abedi Pele, Chris Waddle, bio je Didier Deschamps. Osamnaest godina kasnije Marseille je osvojio prvi naslov prvaka Francuske pod vodstvom Didiera Deschampsa. Navijači Olimpiquea morali su čekati da DD završi karijeru i počne se baviti trenerskim poslom pa da im donese naslov prvaka.

Osamnaest godina je trebalo proći da se Ultrasi okupe na Old Portu (gradskom trgu) i proslave deveti naslov prvaka Francuske. Imao je Olimpique svake godine jaku ekipu, veliki asovi su se šepirili Velodromom, ali je uvijek nešto nedostajalo. Dugo godina je Bernand Tapie prodavao utakmice i titule, a kada je konačno otišao iz kluba stigla je nova uprava kojoj je primarni zadatak bio dovesti dobrog trenera.

Prije 12 mjeseci navijači su žalili zbog odlaska Erika Geretsa, jer su u njemu konačno vidjeli ono što su tražili godinama. Ipak, uprava im je dala najbolji poklon. Dovela je Didiera Deschampsa, ljubimca Velodroma s početka devedesetih godina kada je Olimpique bio strah i trepet u Francuskoj i Evropi.

Šta je to uradio DD za kratko vrijeme u Olimpiqu. Dres slavnog francuskog kluba su nosili Ravaneli, Pires, Dugarry, De la Pena, Zenden, Leboeuf, Barthez i mnogi drugi, ali trofeja nije bilo. Marseille nije nikad imao problem zabiti tri gola bilo kome, ali je još lakše primao četiri. DD je to odlučio promijeniti.

Dolaskom u klub doveo je štopera Souleymanea Diawaru iz mrskog Bordeauxa, doveo je Stephana M'Biu iz Rennesa, Gabriela Heinzea iz Real Madrida, te kreatora igre Lucha Gonzaleza iz Porta. U napadu je imao Mamadoua Nianga, Brandaoa, a težište igre je prebacio na Benoita Cheyroua, koji je stigao iz Auxerrea godinu dana prije Didierovog odlaska. Niang je bio zadužen za golove, ali su glavni igrači postali Diawara, Cheyrou, M'Bia, Heinze i Taiwo. Pola sezone je igrao bez povrijeđenog Lucha, koga je odlično zamijenio mladi Fabrice Abriel. I sve se na Velodromu promijenilo.

Rezultati Marseillea su postali mnogo bolji. Prvo su usred Pariza osvojili Liga kup, da bi prije dva dana, dva kola prije kraja, osigurali deveti naslov prvaka države, prvi nakon 18 godina. DD je svoj kultni status među navijačima Olimpiquea samo dodatno potvrdio. Navijači Olimpiquea su konačno došli na svoje.

Preporod Marseillea u Francuskoj svi slave, iako niko neće javno priznati. Spas za francuski klupski fudbal je povratak Olimpiquea, Laurent Blanc je prošle sezone vratio Bordeaux, Auxerre se također vraća, još se čeka samo Saint Etienne, najtrofejniji francuski klub. PSG je osvojio kup, a to je veliki plus za glavni grad.

U Francuskoj je svima puna kapa arogantnog predsjednika Lyona. Generacija 1998. (DD, Blanc) vraća francuski klupski fudbal na veliku scenu. Još samo da se Nantes vrati i da Princ Albert počne ulagati u Monaco, sve ostalo bi bilo lakše. Navijači Olimpiquea su čekali 18 dugih godina i dočekali naslov, a sada ambicije rastu. Od Deschampsa se očekuje iskorak i u Evropi, a za to treba još pojačanja. Biće zanimljivo i vrelo ljeto na Velodromu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.