Dijamantu odgovara Hofenhajm

Bundesliga - 17. kolo

Dijamantu odgovara Hofenhajm

Za ljubitelje fudbala u BIH najzanimljiviji meč 17. kola Bundeslige igra se u Volfsburgu gdje Vukovi dočekuju Hofenhajm.

Iako oba tima, a pogotovo VFL ne briljiraju, činjenica da će na terenu biti Edin Džeko, Sejad Salihović i Vedad Ibišević čini ovaj duel posebno interesantnim pogotovo iz jednog razloga. Džeko je u 4 duela protiv Hofenhajma zabio čak 6 golova i od svih timova u Bundesligi samo je protiv Štutgarta uspješniji (8).

Dortmund je već jesenji prvak i ovom kolu gostuje u Frankfurtu koji je mnogo bolji kao gost nego domaćin dok se prvi deo sezone završava u nedjelju kad Štutgart sa novim trenerom Brunom Labadijom dočekuje Bajern sa kojim će odmah tri dan kasnije igrati i u Kupu. Drugi deo sezone počinje 14. januara.

Borusija M. (18) – Hamburger (9)


Gladbah je u seriji četiri poraza za redom, ali i HSV je u krizi sa samo tri osvojena boda u poslednjih pet mečeva. Domači sastav je postavio novi negativni klupski rekord sa učnikom nakon 16. kola jer su kao i u sezoni 98/99 osvojili samo 10 bodova uz sad još goru gol razliku. Borusija je jedini tim u ligi bez pobjede kao domaćin (računajući prošli šampionat ta serija iznosi 10 susreta), a ukoliko ne pobijede večeras postaće prvi tim poslije baš HSV u sezoni 2006/2007 koji je jesenju polusezonu okončao bez trijumfa na svom stadionu. Trener Froncek opet može da računa na usluge Rojsa koji je odradiio kaznu, ali lista odsutnih je opet velika jer neće biti beka Levelsa (pet žutih kartona), Bobadilje (kažnjen sa 5 mečeva neigranja) kao i povrijeđenih Andersona, Brouversa i Dantea. Kao štoper je uz Damsa najavljen Nojšteder, a u manjku igrača starter će biti i bek Vising. HSV je u šest od poslednjih sedam mečeva prvi primao gol i ukupno su ove jeseni u 11 od 16 duela bili u takvoj situaciji za razliku od Gladbaha koji je čak u 9 susreta poveo. Hamburg već 7 mečeva za redom nije sačuvao mrežu, a ujedno protiv Borusije ima već tri poraza u nizu. Trener Fe ima mnogo problema jer uz ranije povrijeđene Jansena, Kačara, Matajsena i Dikmajera sad neće biti još Bendžamina, Demela (grip), Ze Roberta i Petrića. Zato će bekove igrati Rinkon i vjerovatno debitant Presel, a Muhamed Bešić je najavljen u štoperskom tandemu sa Vestermanom. Borusija prvi put ove sezone igra u petak dok su na taj dan iza HSV remi sa Bajernom 0:0 i poraz od Dortmunda 0:2.

Šalke (10) – Keln (16)

Keln je poslednji put slavio u Gelzenkirhenu još davne 1993. poslije čega je uslijedilo sedam trijumfa Šalkea uz tri remija. Tim Feliksa Magata je dobio tri meča za redom kao domaćin uz gol razliku 9:0 i ukupno je već 385 minuta bez primljenog gola na Feltuns Areni, ali je zato Klas Jan Huntelar bez pogotka već 375. Trener Magat je zanimljivo tokom karijere dva puta dobijao otkaz poslije domaćih poraza od Kelna i to 1997. i 2001. Šalke će igrati u istom sastavu kao u Majncu. Keln je od dolaska trenera Šefera osvojio 10 bodova u 7 mečeva, a u poslednja četiri susreta su Jarčevi samo jednom izgubili. Podolski i drugovi su drugi najslabiji tim po broju bodova na gostovanjima (4) gdje su do sad pobijedili samo u Štutgartu. Upravo Podolski neće igrati zbog povrijede kao i Novaković i Peconi, a kao starteri su najavljeni Šorh na poziciji desnog beka i Klemens kao polušpic.

Verder (12) – Kajzerslautern (13)

Verder u poslednjih sedam kola ima jednu pobjedu, dva remija i četiri poraza, a ako gledamo zadnjih šest susreta dolazimo do podatka da ček u pet navrata nisu postigli gol što je veliki pad u odnosu na prošlu sezonu kad su sa 70 golova bili drugi najefikasniji tim lige. Zeleni su bili bolji od Đavola u četiri od poslednjih šest susreta sa tim da je FCK dobio poslednji međusobni duel u Bremenu 2006. sa 2:0. Kajzerslautern je izgubio na šest od poslednjih sedam gostovanja osim u Nirbergu gdje su pobijedili sa 3:1, a na prethodna dva meča nisu postigli ni gol. U Verderu neće biti Almeide, Pizara, Nalda, Beniša, Borovskog, Veslija i Fandera dok se kod gostiju u tim vraća Lakić, a jedino neće biti Šimuneka. Ovo će biti njihov 83.prvenstveni meč i Verder ima samo pobjedu više uz napomenu da je FCK u Bundesligi samo protiv Kelna postigao više golova i ostvario više trijumfa nego protiv Bremenaca.

Volfsburg (14) – Hofenhajm (7)

Oba meča ovih rivala u Bundesligi koja su odigrana u Volfsburgu dobili su Vukovi sa po 4:0. Tim Edine Džeke je bez pobjede od 30. oktobra (Štutgart 2:0) poslije čega su jednom izgubili, a zatim ušli u sadašnju seriju od pet remija za redom od koji su poslednja dva bila 0:0. Meklarenov sastav u pet od poslednjih šest mečeva nije postigao gol u prvom poluvrijemenu, a prije dve sedmice su prvi put ostali bez gola kao domaćini nakon 41 meča. Oba tima imaju po šest remija što je najviše u ligi, a Hofenhajm je jedini tim u Bundesligi protiv koga VFL nikad nije igrao neriješeno. Sastav Vedada Ibiševića i Sejada Salihovića je u seriji od tri remija i na poslednja četiri gostovanja su samo jednom poraženi. Interesatno je da je Hofenhajm na 10 uzastopnih gostovanja postigao bar po jedan gol, a da poslednji put to nisu uspijeli baš u Volfsburgu i to u aprilu. U poslednjih šest kola imaju jednu pobjedu, tri remija i dva poraza, a trenutni učinak od 24 boda im je najslabiji od kad su prvoligaši nakon 16. kola. U Volfsburgu uz Fridriha i Džonsona neće biti ni beka Pekarika dok bi Grafite trebao da bude bar na klupi. Za Hofenhajm  kao i prošle sedmice nedostaje petorka Štarke, Vorsah, Šimunić, Vajs i Obasi.





Ajntraht (8) – Dortmund (1)

Dortmund se časno oprostio od Evropske lige i sad se opet vraća domaćoj svakodnevnicu u kojoj ruše sve pred sobom. Klopov sastav ma 43 boda i ako u Frankfurtu bar remiziraju izjednačiće Bajernov skor iz jeseni 2005. Ujedno Dortmund ima osam pobjeda na strani i već su izjednačili skor Bajerna iz sezone 2005/2006 tako da im do kraja cijelog šampionata treba još samo jedna za apsolutni rekord. Ajntraht je zapao u malu krizu jer su u poslednjih pet mečeva samo jednom pobijedili i postigli tek tri gola, a baš su oni uz Dortmund tim sa najviše bodova na tabeli prvog poluvrijemena. Poslednji put su Adleri savladali žuto-crne kao domaćini još 2005. sa 2:0 i to im je jedina pobjeda nad njima u prethodnih osam duela u Frankfurtu. Zato sa druge strane trener Skibe ima sjajan skor kad mu je protivnik Dortmund jer je od bivšeg kluba samo jednom izgubio u osam duela. Skibe inače ima velikih problema jer mu praktično neće igrati kompletna odbrana s obzirom na povrijede Nikolova, Krisa, Franca i suspenziju Rusa, a pod velikim zankom pitanja je i Cavelas uslijed čega bi poslije dužeg vremena starter mogao biti Amerikanac Klark. Dortmund u poslednjih šest mečeva ima gol razliku 18:2 i na ovom susretu će igrati standardni sastav.

Nirnberg (11) – Hanover (3)

Hanover ima pet pobjeda u nizu čime je izjednačen klupski rekord, a već sad su ostvarili najbolji bilans u istoriji kluba kad je jesenja polusezona u pitanju i sa 10 pobjeda su nadmašili brojku iz cijelog prošlog šampionata. Nirnberg je u velikom padu forme i već 12 susreta za redom nisu uspijeli da sačuvaju mrežu. Trener domačih Diter Heking je nekad vodio Hanover, a 31. januara ove godine je prvu pobjedu na klupi Nirnberga ostvario baš tu i to sa 3:1. Prošle jeseni je Hanover slavio u Nirnbergu sa 2:0 što im je jedina pobjeda na Franken Stadionu u poslednjih sedam mečeva. Nirnberg je u 2010. uz Bajern najviše puta pogodio prečku ili stativu (19 puta) i ove sezone poslije Sent Paulija ima najslabiji procenat realizovanih šansi za razlike od Hanovera koji je u tom segmentu najbolji u ligi. U domaći sastav se vraća Pinola, ali ne i Nilson dok je za goste najveći hendikep neigranje prvog strijelca Ja Konana. Pravi kuriozitet je da je Hanover od kad je on u klubu izgubio svih 10 mečeva kad je as iz Obale Slonovače van stroja. Uz njega neće biti Andreasena, Karlitosa i Štoplekampa, ali se zato vraća napadač Abdelaue koji će biti u tandemu sa Šlaudrafom.

Sent Pauli (15) – Majnc (4)

Sent Pauli je na svom stadionu ove jeseni osvojio samo 8 bodova što je najmanje u ligi, a u poslednjih osam kola su osvojili samo 4 boda uz gol razliku 3:16 pa su uslijed toga pali sa 6 na 15. mjesto. I Majnc u tom intervalu ima slab skor od samo dvije pobjede i čak šest poraza. Ovo će biti njihov prvi duel u Bundesligi, a u Cvajti je skor u pobjedama 8:5 za Gusare uz 10 remija. Ovaj meč će biti i duel najmlađih trenera u ligi s obzirom da Holger Stanislavki ima 41, a Tomas Tuhel 37. godina. Na golu domaćih će opet biti veteran Hajn (38) umjesto suspendovanog Keslera, a iz istog razloga nedostaje i Torand dok su Naki i Sukutu-Pasa gripozni. Za Majnc neće igrati povrijeđeni Svenson uz koga još nema i Šimaka. Sent Pauli je postigao 5 golova u prvom poluvrijemenu, a Majnc 6 pa su u tom segmentu oba tima najslabija u ligi.

Bajer Leverkuzen (2) – Frajburg (5)


U poslednjih osam duela ovih rivala Bajer je pobijedio šest puta uz jedan remi i samo jednu pobjedu SCF koja datira iz 2004. Framaceuti su nanizali već četiri pobjede za redom protov Frajburga uz gol razliku 15:3. Bajer je u poslednjih sedam kola ostvario pet pobjeda uz dva remija. Štefan Kisling je ponovo u konkurenciji, ali je veliki hendikep što neće braniti Adler umjesto koga će na gol Gifer. Frajburg je dobio četiri od poslednjih šest susreta, a prošle sedmice su prvi put u sezoni pobijedili sa više od gola razlike. Frajburg već sad ima 9 pobjeda kao i u cijelom prošlom šampionatu, a na ovoj utakmici će biti silno oslabljeni jer neće nastupati prvi strijelac Sise (13 golova) zbog pet žutih kartona. Od kad je Sise član Frajburga ovo će biti tek drugi put da odsustvuje, a prethodno se to dogodilo u  martu kad je protiv Hofenhajma bilo 1:1. Uz Sisea nema Puplana, Krmaša, Behmana, Topraka i Vilijamsa.

Štutgart (17) – Bajern (6)

Bajern je bez pobjede u Štutgartu od proljeća 2005. poslije čega su Švabe dva puta slavile uz tri remija, a Bavarci na čak tri meča nisu postigli gol. Prošle sezone u Štutgatu je bilo 0:0, a u Minhenu su Švabe slavile sa 2:1. Na klupi Štutgarta će debitovati novi trener Bruno Labadija koji je prethodno vodio Grojter Firt, Bajer Leverkuzen i HSV i u svim tim klubovima nije ostao duže od jedne sezone. Štutgart je u velikoj krizi sa samo dva osvojena boda u poslednjih pet mečeva, ali je interesantno su postigli više golova od Bajerna (29:26). Labadija sigurno ne može da računa na Mariku, Ćelocija, Didavija i Odela, a najvio je Boku ponovu u veznom redu. Bajern je ove jeseni pobijedio samo na jednom od sedam gostovanja (21. septembar protiv Hofenhajma), a tako loš bilans na strani imali su još prije 17 godina. Na poslednjih pet gostovanja su od mogućih 15 osvojili samo 3 boda. Bajern je u poslednjih 30 mečeva koje je igrao nedjeljom dobio 19 uz 10 remija i samo jedna poraz i to ove jeseni od Dortmunda. Van Gal ima petoricu van stroja i to Badštubera, Krosa, Pranjića, Robena i Olića.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.