"Nula" na Masmiru: Taktička borba bez "umiranja" u ljepoti
Foto: Damir Krajac / CROPIX

Odluka pada u uzvratu

"Nula" na Masmiru: Taktička borba bez "umiranja" u ljepoti

Kenan Lizde

Večeras je odigrana prva finalna utakmica SuperSport kupa Hrvatske, gdje su se u Zagrebu sastali Dinamo i Rijeka. Završilo je rezultatom 0:0, a konačni dojam u utakmici bez ijedne prave prilike da je to i najrealniji ishod. 

Utakmica je počela u dobrom ritmu, obje ekipe su krenuli "otvorenog garda", pa smo u prvih petnaestak minuta gledali dopadljivu utakmicu, sa dosta dinamičnom tranzicijom i Dinama i Rijeke.

Željko Sopić je ekipu izveo u standardnoj postavci 4-2-3-1, sa identičnom postavom kao i u prethodnoj utakmici ova dva kluba na Rujevici. Promjena je bila samo na golu, umjesto Labrovića između stativa je stao Zlomislić.

Jakirović je pored par imena u prvom sastavu, promijenio i sistem, te se vratio svojoj omiljenoj postavci 4-2-3-1, koju je koristio u većem dijelu sezone, a pogotovo u europskim nastupima.

Kao što smo već spomenuli, taj dio otvaranja utakmice je bio najzanimljiviji, dok u nastavku osim dobre energetske potrošnje igrača i dobre okomite tranzicije, nismo puno vidjeli i ostali smo uskraćeni za bolji nogomet.

Aktivniji od ostalih u tim trenucima su bili Hoxha kod domaćih, te Pašalić kod gostiju. Tako agresivno i atraktivno otvaranje sa čestim polukontrama i promjenama posjeda kao da je prestrašilo oba trenera, pa se vrlo brzo "stalo na loptu" i ekipe su počele igrati dosta čvršće i sigurnije.

Oglasi

Nastavak utakmice je bio poslastica za taktičke analitičare, ali svi koji želimo lijepe poteze i lepršavu igru ostali smo večeras nezadovoljni.

Gledali smo u tom periodu dosta sigurnih pasova i kontrolisanog nogometa, a u takvom raspletu događaja dojam je da su se Riječani bolje snalazili.

Njihov trojac u sredini se nametnuo Dinamovom veznom redu, pa je nekako postala redovna praksa da u srazu ove dvije ekipe Selahi potpuno iskontroliše Baturinu, a Fruk i Hodža se autoritativno nametnu Mišiću i Sučiću.

Po bokovima standardna priča, kao i u prethodnim derbijima Dinamo bolje izgleda na tim pozicijama, te većinu problema Rijeci napravi preko tog dijela terena.

Dvojac fantazista Dinama Baturina i Petković večeras su bili dosta ispod svog nivoa, s tim da je Petković dosad ovakve derbije standardno dobro igrao, dok za mladog Baturinu postaje praksa da se u ovako tvrdim i teškim utakmicama slabo snalazi i obično bude dobro iskontrolisan od strane protivnika.

Njegov pandan na kontra strani Fruk dosta više pokaže u direktnim dvobojima ova dva kluba, te obično bude aktivniji i opasniji.

Uzvrat se igra za sedam dana na Rujevici, a ekipe kreću sa iste tačke, s tim što je aktivirano staro pravilo "gol u gostima".

Dojam je da su oba trenera nauštrb kvalitete večeras odigrali i previše oprezno, uzdajući se da imaju popravni ispit u drugoj utakmici.

Zaprati GNK Dinamo Zagreb, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
GNK Dinamo Zagreb Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti

Najčitanije iz kategorije