Bio je najveći promašaj u karijeri Pepa Guardiole, danas je zaboravljen i uživa u čarima Mediterana

Još je aktivan u evropskom fudbalu

Bio je najveći promašaj u karijeri Pepa Guardiole, danas je zaboravljen i uživa u čarima Mediterana

Haris Zilić

U fudbalu svjedočimo situacijama kada neki fudbaleri jednostavno nestanu sa mape ili izaberu egzotične destinacije u smiraju svoje karijere. Ali u karijeri se mogu pohvaliti da su imali svoje minute slave.

Fudbalski svijet je 2009. godine šokirao Pep Guardiola kada je odlučio realizovati zanimljiv transfer u Barcelonu.

Za 25 miliona eura iz ukrajinskog Shakthara je došao Dmytrio Chigrinsky i ta cifra je u tom trenutku bila ogroma za jednog defanzivca, a posebno igrača koji nije imao karijeru van svoje države.

Pomenuti igrač se na Nou Campu zadržao svega godinu dana i nakon toga se za 15 miliona eura vratio u Shakthar.

Nakon tima iz Donetska 2015. godine otišao je u Dnipro, ali ubrzo je klub nestao sa fudbalske mape, tako da je Chignrisky ostao bez kluba dok nije stigao poziv grčkog AEK-a.

U AEK-u je proveo pet sezona bio je prvak Grčke, nije se puno naigrao, ali Grčka mu se očigledno dopala.

Oglasi

AEK je napustio 2021. godine, jedna period je bio bez kluba, a onda se pridružio grčkom niželigašu Ionikosu za koji trenutno nastupa sa 36 godina na leđima.

Imao je namjeru da se vrati u Ukrajinu i završi karijeru, ali ratna situacija koja vlada u toj zemlji posljednjih godinu dana poremetila mu je te planove.

Chingriskiy je skupio i 29 nastupa za reprezentaciju Ukrajine i ostao upamćem po svom izletu u Barcelonu.

Bez obzira na to možemo reći da je pomenuti defanzivac imao veoma trofejnu karijeru.

Chingriskiy je sa Shaktharom bio sedam puta prvak Ukrajine, četiri puta je osvojio Kup Ukrajine, dva puta Super Kup Ukrajine. Sa AEK-om je bio prvak Grčke, dok je sa Barcelonom bio prvak Španije i svjetski klupski prvak. Sa timom iz Donetska osvojio je i Kup UEFA 2008. godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi